Alle blogs

Dessert: Feta-honing-cheescake, tijmkaramel, citrus en sesam-tuille

Door Folkert Scheper, 27 november 2025

Cheesecake:
Benodigdheden:
100 gram boter
1 pak bastognekoeken
450 gram roomkaas
150 gram feta
100 gram suiker
120 gram honing
220 gram crème fraîche
4 eieren

 

Voorbereiding:
- Verwarm de oven op 150 graden. Bekleed de bodem van een taartvorm van 24/26 cm met bakpapier en vet de zijkanten in. Smelt de boter en maal deze met de bastognekoekjes tot kruim. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de taartbodem en druk stevig aan. Zet tot gebruik in de ijskast.
- Meng de overige ingrediënten tot een glad mengsel, dit gaat het makkelijkst in de keukenmachine maar een staafmixer volstaat ook. Stort dit mengsel in de taartvorm bovenop de koekjesbodem.
- Bak de taart in ongeveer een uur net gaar. Laat afkoelen in de oven met de deur op een kiertje.

 

Karamel:
Benodigdheden:
115 gram ongezouten roomboter
150 gram lichtbruine basterdsuiker
150 ml slagroom
2 stuks steranijs
paar takjes tijm

 

Voorbereiding:
- Smelt de boter in een ruime pan, de karamel neemt tijdens het koken namelijk flink in volume toe. Als de boter is gesmolten voegt u de suiker, tijm en steranijs toe. Blijf af en toe roeren tot de suiker volledig is gesmolten en vermengd met de boter.
- Voeg dan ook de slagroom toe en blijf roeren tot het een egale massa is geworden. Dit kan even duren, maar het komt echt goed.
- Als de karamel begint te koken, laat je het ongeveer 5 minuten goed doorkoken terwijl u blijft roeren. Begin pas met tellen vanaf het moment dat er veel bubbels in de pan verschijnen.
- Laat afkoelen, verwijder de stokjes tijm en steranijs en bewaar koud tot gebruik.

 

Tuile:
Benodigdheden:
50 gram boter
50 gram tahin
100 gram bloem
100 gram eiwit
100 gram suiker

 

Voorbereiding:
- Verwarm de oven op 160 graden. Smelt de boter en meng met de overige ingrediënten tot een gladde massa.
- Bekleed een platte ovenplaat met bakpapier en smeer een deel van het beslag zo dun mogelijk uit. Bak in 8 á 10 minuten bruin en krokant. Laat afkoelen en bewaar luchtdicht tot gebruik.

 

Citrus:
2 stuks citrusvruchten, bijvoorbeeld bloedsinaasappel en/of mandarijn.

 

Voorbereiding:
- Snijd een vrucht tussen de vliesjes in segmenten en snijd de ander in dunne plakjes. Bewaar koud tot gebruik.

 

 Bereiding voor het serveren:
- Snijd de cheesecake met een mes in mooie punten. Steek een paar stukjes tuile in de taart, schep er een lepel karamel naast en garneer met de citrus.

 

2023 Alvarinho 9% - Vinho Verde

2023 Alvarinho 9% - Vinho Verde

14 85

per fles bij 6 flessen,
16.50 15.35 per fles

Alle wijnen

Benieuwd naar ons wijnaanbod?

Ontdek meer