Van de best scorende hebben we er tien voor u uitgekozen die we nu met korting aanbieden. Voor u misschien een goede aanleiding om deze wijnen weer eens te proeven. De Grote Hamersma raadt u dat zeker aan!
Krokant, sappig. Frisse appels, peer knipoogt naar perzik, net gemaaid gras en nog wat groenigheden. Dorstlessend en zuiver. Beter dan ooit. En voor een wel erg aantrekkelijke prijs.
per fles bij 6 flessen, 8.00 per fles
Caü-Ha-Pè. Spreek het uit en het klinkt als 'koekhappen'. Maar dat is het verre van. Is een blend van gros manseng en lauzet, beide Jura-genoten. Levert een fascinerende wijn op. Abrikozen, gedroogd appel en peer, druivigheid, kruidigheid, langs een liniaal getrokken zuren die de weg wijzen naar een puntgave afdronk. Opwindend anders.
per fles
Krems. Valt altijd in de smaak bij de wijn drinkende mens. Verveelt welbeschouwd nooit. Pittig, opspattende kalk, strak, citrus, pepertje, ietsjes appel en wat meloenigs. Schoon, verkwikkend, zuiver, dorstlessend. Ook de 2023 is weer fijn. Fijner dan ooit zelfs.
Sur lie en (deels) op eiken opvoeden. Dat luidt het devies van de markies. Een en ander levert een fijn gevulde chardonnay op. De tropen gaan open (maar niet te), de abrikoos meldt zich (licht gedroogd), het vanillestokje tovert wat zoet, de citrus is ingetogen en duwt rondingen en romigheden in het gareel.
per fles bij 6 flessen, 13.50 12.50 per fles
Zuidwestrosé. Geen zuidwester op maar een streepjestrui aan. Gemaakt met de welbekende merlot en de veel minder fameuze marselan. Frivool in zijn alcoholpercentage, zo ook in de mond. Besjes, kersen, bramerij, een plintje groen en een spatje fris. Vrolijkheid alom.
per fles
Het wit Sterwaardig. Het rood idem dito. De rosé blijft niet achter. Puur op fruit gemaakt saignée-rosé. Kloek, sappig, kordaat en oprecht. Bittere kersen, niet te zoete aardbeien, plaatselijke kruiderij en en schone, eetlust opwekkende en dorstlessende afdronk. Erg goede wijn voor dit geld.
per fles
Niet zo’n zoetsappig lachebekkie. Het trio merlot-syrah-marselan rept over bitterzoete kersen, bramen en laurierdropjes. Lekkere sappige bitters op de achterhand. Komt ook dit jaar weer stoer en stevig uit de hoek maar toont zich toch wat guller en opgewekter.
per fles bij 6 flessen, 9.40 per fles
Nero d'avola met aardig wat schaduwpartijen. Bittere chocola, een shotje espresso, blauwe pruimen, bramen, zwarte kersen en wat zwarte vanillepuntjes bovendien om het zoet ook nog even een podium te geven (over oogstjaar 2022).
per fles bij 6 flessen, 8.80 per fles
Nergens streng sap. Vol rode besjes, bramen en frissigheid. Ook de prijs doet aan vroeger denken. Vroeger of later drink je ’m ook een keer. Als je moe bent van die supermarktconfectie bijvoorbeeld. En vergissen we ons nou of is ie nu nog beter geworden?
Voornamelijk merlot, met een fikse shot houtgerijpte cabernet sauvignon. Zit daar muziek in? Voor wie van een stevig doortimmerde zuiderling houdt zeker. Schaduwbramen, kloeke bessen, flink hand laurier, wat lokale garrigue en kordate tannines. Encore!
per fles bij 6 flessen, 8.40 per fles
Licht geparfumeerd, licht-tropisch, een romigheidje, een doorkijkje naar abrikoos en perzik, een bitterkoekjesamandeltje, het viognier-gemberpepertje, de tere citrus. Ondanks de 14 procent ontspannen en transparant. Maar toch: stap na het drinken van een glas Tandem (we kijken er niet op als je het niet beperkt weet te houden tot één) niet meer op de fiets.
per fles
Dogliani, de regio in Piemonte die zich voorstaat op dolcetto in purezza. Hier zorgt ‘de kleine zoete’ (de letterlijke betekenis van ‘dolcetto’) voor zwarte zoete, dikke, hoogglans kersen, lichtzure pruimen, een lichte schaduwwerking, een groen randje en onophoudelijke sappigheid. Volop geurend naar viooltjes en licht droppig. Ruiken is bijna net zo fijn als proeven.
per fles
Orot. Anagram van Toro, de regio van herkomst. De tempranillo die daar vandaan komt, wordt niet zelden gebruikt om soorten van elders in vino de España blends wat meer body, bite en gewicht mee te geven. Maar deze mag het helemaal zelf oplossen. En dat gaat 'm goed af. Stoere, kordate, no nonsens tinto. Bramig, blauw pruimen, bessig, boswandeling langs kruidenpaden. Neem de afslag 'tapas vlees'.
per fles
Prettige noordelijke gamay gemaakt door Ludivine Marteau, dochter van. Laat haar druiven vergisten op roestvrij staal. Houdt de wijn alert en energiek. Veel rood, wat zwart fruit plus een prettige groene paprikaschaduw. Sappig en het lekkerst na een uurtje koelkastcontrole om te zien of het lichtje wel uitgaat als de deur zich sluit.
per fles bij 6 flessen, 10.90 10.10 per fles
Zwagers Christian Collovray en Jean-Luc Terrier van oorsprong zijn het Bourguignons. Niet te verwarren met boerenjongens overigens. Dat zijn rozijnen op brandewijn. Eerder hebben we hier dan dus te maken met wijnboerenjongens. Wij kennen overigens wel meer 'labels' van hen, en niet per se uit Bourgogne. Ook in het Franse zuiden zijn ze actief. Hun witte La Closerie des Lys (een blend van chardonnay en local mauzac) beoordeelden we al. En met plezier: 9-. En ook rode bourgognedruif pinot noir hebben ze in de vingers. Niet zoet, niet te zacht, niet te zwoel. Prettig kordate rouge waarin zomerkoninkjes met hier en daar een kroontje groen, koele besjes, framboos en wat lichte kruiderij. Opwekkend, verkwikkend en dorstlessend zonder saai te worden.
per fles
Gemaakt door Peter Logan, man met een curieus carrièrepad. Mislukt muzikant, verveelde farmaceut maar toch niet de weg kwijtgeraakt. Zelfs de juiste afslag genomen. Raakte in de ban van wijn. Nu gaat de een er dan over schrijven, en de ander gaat het maken. Zodat die ene er dan weer wat over kan schrijven.
per fles
Palazzo met lekker veel koelte en donkere partijen. Bramen in de schaduw, de noordkant van de kersenboomgaard, net aan rijpe blauwe pruimen en een plintje groen. Hangt stevig in de sappige tannines.
per fles bij 6 flessen, 8.95 per fles
Tenuta Orestiadi, wijn van de familie Di Maria, geproduceerd op het domein waar deze ook hun Molino a Vento wijnen maken. In ieder geval heeft ook deze grillo de wind in de zeilen, zuchtjes zee en zout meevoerend van de nabij Middellandse en de aanpalende zoutvelden. Valt dat te proeven? Voor wie zijn best doet wel. Zo ook een partje tropisch, zuidelijke kruiderij, milde bitters en wat schuchter zuur. Erg prettige, oorspronkelijke bianco.
per fles
Afkomstig uit Terra Alta. Catalonië dat het hogerop heeft gezocht. Vanwege de fijn-frisse omstandigheden. Grote wijnen komen er niet vandaan. Maar wel soorten die de grote dorst kunnen lessen. Ziehier Almodí Petit. Puntje op de í van wít fruit. Opmerkelijk fris, frank en vrij. Aanschuivende perzik, het licht opruwende van een goudrenetschil, blik op oneindig maar houdt even stil bij de tropen. Kruidig, compact, krokant en met een aangenaam bittertje in de afdronk.
per fles bij 6 flessen, 9.80 per fles
Over vijf jaar hebben ze bij J. Raventós Roig honderd redenen om wat extra redenen om ook wat extra flessen open te trekken. In 1929 gaat de vierde generatie Mas-Oliver het eeuwfeest van het familiebedrijf vieren. Daarmee is het een van de oudste producenten in Sant Sadurní d'Anoia, het bruisend middelpunt van de cavaregio. Deze brut kan dan mooi als indrinkertje worden gebruikt. Het gekende cavatrio macabeu-parellada-xarel-lo rijpte vijftien maanden op fles en vult de feestvreugde aan met een zweempje toast, perzik, gele pruim, amandeltjes en revitaliserende zuren. Kortom, nu al een beetje indrinken om vast in de stemming te raken is geen straf.
per fles
Heeft een nieuwe outfit gekregen, wordt tegenwoordig ook duurzaam geproduceerd maar de kwaliteit van de inhoud is ongewijzigd. Zachte, milde garganega. Perenbomen vol bulkend fruit, blossende abrikozen en een bittertje dat zich van zijn zachtste kant laat zien. Wederom zeer smakelijk. Net iets kostbaarder maar wel veel beter dan die vaak slap-saaie supermarkt-soaves.
per fles
Wit van Daumas Gassac, officieuze grand cru uit de regio. ‘Un Vin Comme Autrefois’, een wijn zoals vroeger, stond er tot voor kort op het etiket. We proeven deze wijn van de familie Guibert al sinds jaar en dag. En met plezier. Net zoals vroeger geen bedachte fruitsmaakjes om ieders mond te behagen, maar eerlijk, puur. Met respect gemaakt ook voor natuur en omgeving: Terra Vitis. Wilde appeltjes, kleine peer, wilde perzik en tintelende zuren vallen ons ten deel. Iets meer vulling dan 2022 nog, en wat meer overtuiging. Pluspuntje. Hatelijke minnetje van die 9- af. Ook de prijs – al is ie drie dubbeltjes duurder geworden – doet toch nog steeds aan vroeger denken. Vroeger of later drink je ’m ook een keer. Geldt ook voor de rode. Die is ook zo goed.
per fles
Guffens hangt een rijke, rijpe stijl aan maar weet daar altijd een fijne dosering finesse aan toe te voegen, plus in dit geval een discreet greepje uit het schaaltje met gebrande nootjes, een likje honing en fijnmazige zuren. Nederige vin de France die zich als grote chardonnay gedraagt. Ook dit nieuwe oogstjaar overtuigt weer. De importeur doet er overigens een puntgaaf spijsadvies bij: klassieke tong à la meunière met een crème van aardappel en gestoofde venkel. Alsof er een engeltje enzovoort…
per fles
Gezellige bijeenkomst van vier druivensoorten met een roestvrij staal verleden die elkaar proberen te overstemmen met het scanderen van: rood fruit, rood fruit, rood fruit, rood fruit. Leidt ook dit jaar weer niet tot ruzie. Integendeel. Er wordt nog eens ingeschonken. Met dank aan een sappig bittertje deze reis in de afdronk. En kijk aan, er komt ook nog iemand voorbij met net gebakken merguez. Maakt kordaat gehakt met de veganbelofte die het wijnetiket siert.
per fles bij 6 flessen, 9.80 per fles
Gelukkig is Johan ook zijn sauvignon blanc niet vergeten al doet de naam van de wijngaarden anders vermoeden. Zachte, niet al te wilde, mild exotische editie. Passievrucht, mango, een perziktoets, rijpe appel en milde citrus. Ten opzichte van een eerdere oogst die we eveneens beoordeelden is deze uitvoering overigens wat pittiger, energieker, peperiger, beter…
per fles