Karsten Peter, geboren in een wijnfamilie in de Pfalz, droomde ooit van het maken van schone terroirrieslings. Deze droom ging in vervulling met zijn aanstelling als keldermeester en hoofdwijnmaker van Gut Hermannsberg in de Nahe in 2009. Zijn visie en bevlogen aanpak gaven het domein nieuw elan; in 2016 werd Karsten door de Frankfurter Allgemeine Zeitung uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar.
Ondanks alle successen, is het rond deze tijd dat Karsten begint te dromen van een project in de Pfalz: “De wijngaarden van mijn geboortegrond rond Bad Dürkheim, beschut door het Pfälzerwald, hebben altijd een bijzondere aantrekkingskracht op mij gehad.” In 2021 hakte hij de knoop door: hij nam het domein van zijn ouders over en veranderde de naam. Weingut Karsten Peter was een feit. Net als op Gut Hermannsberg is het hier zijn doel om terroirwijnen te maken door op een zorgvuldige en respectvolle manier te werken met wat de natuur te bieden heeft: “Ik grijp zo min mogelijk in, zodat de wijngaard echt voor zichzelf kan spreken.” Naast riesling staan er ook chardonnay en spätburgunder aangeplant. Met de kennis en ervaring van zijn vader – voormalig eigenaar van een wijnstokkenkwekerij – maakt Karsten Peter gebruik van zelf geselecteerde stokken (massale selectie). Daarmee brengt hij de karakteristieke eigenschappen van het microklimaat en de bodems nog preciezer en genuanceerder tot uiting, met verbluffende resultaten.
Karsten blijft ook werkzaam op Gut Hermannsberg. Hoe hij het verschil tussen de Pfalz en de Nahe ervaart? “Het is mooi om mensen te laten ondervinden hoe verschillend de Nahe en Pfalz zijn. De Nahe is rijk aan bodems, terwijl we in de Pfalz veel kalksteen hebben – zo’n beetje de enige steensoort die in de Nahe niet voorkomt.”
Het is mooi om mensen te laten ervaren hoe verschillend de Nahe en Pfalz zijn. De Nahe is rijk aan bodems, terwijl we in Pfalz veel kalksteen hebben – zo’n beetje de enige steensoort die in de Nahe niet voorkomt.