Veneto is nog altijd al één van de belangrijkste wijnregio’s van Italië, zeker als het om kwantiteit gaat. Gelegen in het noordoosten van het land, tussen het Gardameer, de Dolmieten en de Adriatische kust, is Veneto de bakermat van enkele van de beroemdste Italiaanse wijnen. Van mousserende prosecco tot krachtige amarone en frisse soave.
Historie
De regio heeft door de eeuwen heen geprofiteerd van zijn strategische ligging aan handelsroutes, wat de verspreiding van Venetiaanse wijnen stimuleerde. Vooral wijnen van de vlakkere delen konden in bulk worden geproduceerd waardoor het een van de grootste wijnproducenten van Italië werd. In de 20e eeuw verschoof de focus meer naar kwaliteit dankzij appellaties zoals Valpolicella, Prosecco en Soave.
Druiven
De meer recente successen van de regio zijn te danken aan de ‘merkwijn’ Pinot Grigio die in grote getalen op de vlakkere gedeeltes wordt aangeplant en resulteert in een frisse droge wijn met aroma’s van appel en citrus. In Soave speelt garganega de hoofdrol, een druif die zachte, minerale en citrusachtige witte wijnen oplevert met verouderingspotentieel. Daarnaast wordt de druif glera gebruikt om prosecco te maken en daardoor onmisbaar in Veneto.
Bij de blauwe druiven zijn corvina, rondinella en molina het belangrijkst. Deze spelen een grote rol in wijnen zoals de iconische Amarone della Valpolicella. Daarnaast worden ook druiven zoals merlot en cabernet sauvignon aangeplant.
Vinificatie technieken
Veneto staat bekend om zijn unieke wijnbereidingstechnieken die bijdragen aan de bijzondere stijl en kwaliteit van de wijnen.
De passito-methode is een traditionele techniek waarbij druiven na de oogst worden ingedroogd op rieten matten. Dit proces zorgt voor een hogere concentratie aan suikers, zuren en aroma’s en worden vooral gebruikt voor wijnen als Amarone della Valpolicella. Het resultaat zijn wijnen met diepe smaken van gedroogd fruit, chocolade, kruiden en een volle structuur.
Hiernaast wordt de ripasso-methode gebruikt waarbij een basiswijn van Valpolicella opnieuw wordt vergist op de schillen en restanten van de druiven die gebruikt zijn voor amarone. Dit zorgt voor meer kleur, smaak en structuur, hierdoor wordt Valpolicella Ripasso ook wel de ‘baby-amarone’ genoemd.