Dat de ene prosecco de andere niet is, bewijzen ze op het familiedomein De Faveri Spumanti in Veneto.
Prosecco is een mousserende wijn die, in tegenstelling tot bijvoorbeeld champagne en cava, zijn bubbels tijdens een tweede vergisting op een grote tank krijgt, in plaats van op de fles. Hierdoor ligt het accent bij prosecco op het fruit. Het is echt een wijn voor ieder moment. Prosecco komt uit Veneto in Noord-Italië, met als epicentrum de heuvels tussen Valdobbiadene en Conegliano. De familie De Faveri maken al decennialang kwaliteitswijn in deze regio. De ouders van Georgia, Lucio en Mirella zijn in 1978 begonnen, met als doel om prosecco van hoge kwaliteit te maken. In die tijd was de naam prosecco nog onbekend. Haar ouders wisten wijngaarden te bemachtigen op de steile hellingen in de buurt van het dorp Valdobbiadene. Die hellingen zien er niet alleen enorm idyllisch uit – het is allemaal UNESCO werelderfgoed –, maar ze zijn ook nog eens ideaal voor het verbouwen van goede wijndruiven. In 2011 is Georgia met haar broer Giordano op het domein begonnen. Zij hebben veel van de manier van werken van onze ouders geleerd. Hun vader overleed in 2021, toen was het aan hen om hun visie levend te houden.
De Italiaanse wijnwetgeving classificeert de betere wijnen als volgt: IGT (Indicazione Geografica Tipica), dat is voor wijn uit een specifiek gebied. IGT-wijnen moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden, maar deze zijn niet heel streng. Eigenlijk is dit hetzelfde als vin de pays in Frankrijk. De volgende stap op de ladder is DOC (Denominazione di Origine Controllata), dat is echt voor regionale kwaliteitswijn. De regels zijn strenger. Boven aan de ladder staat DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), daarvoor zijn de regels en kwaliteitseisen het strengst. Amarone en Barolo zijn bijvoorbeeld DOCG’s.
In 2009 werd besloten dat de prosecco uit deze regio, het gebied van 30 kilometer tussen Valdobbiadene en Conegliano, zó goed was dat het werd gepromoveerd van DOC naar DOCG. Aanvankelijk waren broer en zus erg blij met de erkenning: een beloning van hun inspanningen. Maar tegelijkertijd werd er voor de omliggende gebieden buiten de DOCG ook een nieuwe, meer generieke DOC Prosecco in het leven geroepen. Die nieuwe DOC-wijngaarden liggen veelal op de vlakten, terwijl de wijngaarden van de DOCG van De Faveri op glooiende heuvels liggen. De regels en kwaliteitseisen voor de DOC zijn veel losser, maar dat mag dus ook prosecco heten. Ze merkten al snel dat er veel nieuwe producenten opdoken binnen die nieuwe DOC. In de meeste gevallen waren dit geen ambachtelijke familiebedrijven zoals Georgia en Giordano. Het bleken vooral opportunisten die wilden aanhaken bij het succes van de naam prosecco door er op industriële wijze enorme hoeveelheden van te produceren. Inmiddels is Prosecco qua volume de grootste DOC van Italië.
1.5l
De stijl van onze prosecco is licht en delicaat; je drinkt het zonder snel vol te zitten. En dan is er altijd die lekkere frisheid.
per fles