Onze wijnwereld

Valle d'Aosta

Ontdek de wijncultuur van de regio

De Aosta vallei kennen veel mensen die met de auto vanuit Frankrijk door de Mont Blanc-tunnel of vanuit Zwitserland via de Sint-Bernardpas Italië binnen komen rijden, op weg naar een van de prachtige plekken die het land rijk is. Soms is de vallei de eindbestemming om te skiën, wandelen of fietsen. Maar wein­ig mensen komen hier speciaal voor de wijn, hoewel menig toerist maar al te graag van de lokaal geproduceerde wijnen geniet. En dat is, zoals we vaker zien, direct het probleem. De wijnproductie in deze prachtige vallei is zo petieterig, dat het meeste lokaal wordt geconsumeerd. Als wijnge­bied is Aosta, met iets meer dan 600 hectare in productie, dan ook de kleinste van Italië. In de 19e eeuw was de regio, met zo’n 3000 hectaren, een stuk groter. Oorlogen, crises en de industri­alisering leidden er echter toe dat mensen voor andere beroepen kozen, waar meer geld in was te verdienen. Maar beetje bij beetje neemt de interesse voor de wijnproductie in de streek weer toe. Aangetrokken door de ideale omstandigheden die de streek daarvoor biedt. Het semi-continen­tale bergklimaat en de hoogwaardige bodem zijn ideale ingrediënten voor het maken van hoogwaar­dige wijnen. En zeker met de klimaatverandering biedt de hogere ligging van de wijngaarden toe­komstperspectief.

Ontdek de wijndomeinen van Valle d'Aosta

Ontdek het land van herkomst

Wijnen uit Valle d'Aosta