Mas d’en Gil is een familiedomein in Bellmunt, Priorat, dat zowel een bijzondere historie als een unieke ligging heeft. Om te beginnen met die historie: Pere Rovira kocht het domein en schonk het vervolgens aan zijn dochters Pilar en Marta. Pere wilde het stuk grond graag in de familie brengen, omdat hij – zelf ook wijnmaker – de potentie van de hooggelegen wijngaarden zeer groot achtte. Dat had hij goed ingeschat: de wijngaarden profiteren van koele winden en zijn diep geworteld in een ondergrond bestaand uit ‘llicorella’. Ilicorella (spreek uit: i-co-rel-ja)? Horen we u denken. Dit is een unieke bodemstructuur die alleen in dit gebied voorkomt. Deze arme, rotsachtige leisteenbodem zorgt door zijn lage pH-waarde voor een natuurlijke frisheid en elegantie in de wijnen. Dit in combinatie met het gunstige microklimaat (geïsoleerde ligging, hoog, droog en een stevige wind) en de biodynamische aanpak van Marta resulteert in wijnen die tot de top van de top behoren. In Priorat, en de rest van Spanje. Uiterst minutieus, maar ook intuïtief en pragmatisch zou je haar aanpak kunnen noemen. Zo lijkt zij één te zijn met haar wijngaarden, met een diepe connectie met de natuur om haar heen. Alles moet in balans zijn. ‘Met de natuur kun je niet onderhandelen,’ vertelde Marta ons, toen we tijdens een bezoek aan haar domein samen door de wijngaarden liepen. ‘Je moet je te allen tijde beseffen dat zij de baas is. Als je haar ritmes begrijpt en benut, kun je prachtige wijn maken. Daarom werk ik volgens biodynamische principes.’ Het was de vader van Marta, wijnmaker Pere Rovira, die het domein kocht omdat hij de enorme potentie zag van de hooggelegen wijngaarden. Maar het is toch echt dochter Marta geweest die met haar heldere visie, groot talent en harde wer- ken Mas d’en Gil tot grote hoogte bracht.