De Franse musicus en componist Camille Saint-Saëns kwam graag naar Béziers, niet alleen om daar mooie muziek te maken, maar ook om de voorouders van de huidige eigenaar Henri Fabre Luce een bezoek te brengen. Zij waren zeer goed bevriend met elkaar en wanneer Saint-Saëns in de buurt van Béziers was logeerde hij altijd bij de familie op hun Domaine de la Gineste.
Het betreft hier een klein wijndomein met enkele hectare wijngaarden, die net buiten de appellation Saint-Chinian liggen. De wijnen die hier worden gemaakt ontvangen dan ook slechts de herkomstbenaming ‘Vin de Pays d’Oc’. Als eerbetoon aan deze vermaarde musicus maakt de huidige eigenaar Henri al vele jaren en speciale Saint-Saëns-wijn, voorzien van een ‘muzikaal’ etiket. Oorspronkelijk werd de wijn gemaakt van 100% merlot, maar om de wijn wat meer complexiteit te geven voegt Henri Fabre Luce nu een beetje houtopgevoede cabernet-sauvignon toe. Het domein beslaat momenteel 14 hectare wijngaarden, een bescheiden oppervlakte die de mogelijkheid biedt om elke wijn en elke percel met de nodige zorg te behandelen. De wijnstokken groeien op een voormalige rivierbedding en staan dus in een bodem van keien (calades genoemd). De merlotdruif heeft zich uitstekend aangepast en levert verrassende resultaten op, met een gemiddelde opbrengst van 30 hectoliter per hectare. Inmiddels is het domein in handen van Henri's zoon Charles, stokje overgedragen aan zoon Charles, die met moderne investeringen La Gineste nieuw elan heeft gegeven.
0.75l
Het domein heeft niet als doel om een biologisch of biodynamisch label te verkrijgen, maar streeft er wel naar om zo milieuvriendelijk mogelijk te werken. Zo gebruiken we geen kunstmest, hanteren we een natuurlijke begroeiing die aan het einde van de lente wordt verwijderd om overmatige waterstress in de zomer te voorkomen en de bodem van voedingsstoffen te voorzien. Daarnaast passen we slechts twee behandelingen per jaar toe met biologische producten. Bovendien zijn er specifieke methoden ontwikkeld om de kwaliteit van de druiven en de weerstand van de wijnstokken tegen het klimaat te verbeteren. Op de meeste percelen wordt geen ontbladering meer toegepast, maar geven we de voorkeur aan opbindsystemen en, op sommige percelen, het oprollen van de scheuten. Hierdoor blijft er een maximaal bladoppervlak behouden, wat helpt om de bodem fris te houden en de druiven tegen zonnebrand te beschermen. De scheuten hangen omlaag en vormen zo als het ware een natuurlijke parasol.
per fles bij 6 flessen, 8.40 per fles
0.75l
per fles
bij 6
flessen,
8.40
per fles