Onze wijnwereld

Château Petrus

Ontdek de wijncultuur van het domein

Het legendarische Petrus bestaat uit 11,4 hectare in Pomerol. Eén van de mondiaal meest gewaardeerde wijnen is niet getooid met de kwalificatie cru classé. Zelfs een kasteel ontbreekt. Hier worden jaarlijks slechts enkele tienduizenden flessen geproduceerd. Nadat de druiven zijn gevinifieerd in betonnen tanks en rijping hebben ondergaan in eikenhouten vaten die voor de helft nieuw zijn, en voor de andere helft één jaar oud. Alles draait hier om het unieke terroir: een zeven meter dikke laag ‘blauwe’ klei. Aarde die rijk is aan ijzer en mineralen, verantwoordelijk voor het mythische truffel-aroma en de zachte tannines. Nergens op deze planeet, ook niet tweehonderd meter verderop, heeft de grond exact deze samenstelling. Petrus heeft daarnaast het geologische geluk te beschikken over een natuurlijk drainagesysteem. Het bevindt zich op het hoogste punt (40 meter) van het Pomerol-plateau. Een overdosis water blijft niet in geulen op het perceel liggen, maar stroomt automatisch weg. De wijn is synoniem aan kracht en intensiteit, terwijl tegelijkertijd elegant en delicaat. De sleutel tot dit succes is volgens wijnmaker Oliver Berrouet het terroir wat zorgt voor de opvallend constante hoge kwaliteit wijnen in een streek waar er elk jaar duidelijke verschillen tussen de oogstjaren zijn. Met een knipoog durft hij Petrus een Bourgogne te noemen: uit één druif (hier de merlot, daar de pinot noir) moeten zowel twee uitersten als alle nuances ertussen worden geperst. Die symbiose is kenmerkend voor Pomerol, en maakt de wijn voor iedereen genietbaar. **** La Revue du Vin de France

Wijnen van Château Petrus

Ontdek de wijnregio van Château Petrus

Ontdek het land van herkomst