Nieuw domein: Les Crêtes

Nieuw domein: Les Crêtes

Door Job Joosse | 17 juni 2022

In het najaar van 2021 werden we door een goede relatie getipt. In de Valle d’Aosta zou zich een bijzonder domein bevinden, genaamd Les Crêtes. Al verschillende malen hadden we op weg naar Piëmonte en Lombardije door deze kleine en onbekende streek gereisd. We waren iedere keer weer diep onder de indruk van de adembenemende schoonheid van de omgeving en de spectaculaire ligging van de wijngaarden. Wijnbouw is hier, zoals eigenlijk alles, kleinschalig en vindt plaats op steile wijngaarden en kleine terrassen. Deze tip moesten we nader onderzoeken!
Het Aostadal is gelegen in het noordwesten van Italië op de grens met Frankrijk en Zwitserland. Het wordt omringd door de vier grote bergen: de Mont Blanc, de Matterhorn, de Monte Rosa en de Gran Paradiso. Met zijn ligging in het hart van de Alpen is dit de kleinste wijnregio van Italië. Tegelijkertijd zijn het de hoogst gelegen wijngaarden van heel Europa! Op het moment dat we contact zochten was reizen lastig. Het eerste contact was dan ook een telefoontje met de charmante Elena Charrère. Ze wilde graag wat meer informatie over Okhuysen ontvangen. Na enkele dagen liet ze ons weten dat ze zorgvuldig onderzoek naar ons had gedaan en dat ze blij was dat we dezelfde liefde voor wijn delen. Al snel kregen we een brede selectie proefflessen binnen. De wijnen werden zonder verdere toelichting op de proeftafel gezet voor het proefpanel. Nieuwsgierig en vol aandacht sloegen ze aan het proeven. Het was de drukste tijd van het jaar, toch ging alle aandacht even naar de wijnen van Les Crêtes: het enthousiasme was groot. Unaniem concludeerden we dat dit een geweldige aanwinst voor ons assortiment zou zijn!


Liefde voor een bijzondere streek

Les Crêtes is al meer dan tweehonderd jaar in het bezit van de familie Charrère. Bernardin Charrère, oorspronkelijk uit Frankrijk (Haute Savoie) verhuisde rond het midden van de achttiende eeuw naar Aosta. Hij kocht wat land bij het dorpje Aymavilles aan de rivier Dora Baltea en bouwde een watermolen. In 1810 werden de eerste twee hec-tare druiven aangeplant. Direct lag de nadruk op het maken van kwaliteitswijnen van de inheemse druiven uit de Valle d’Aosta. Tegenwoordig bestieren Constantino en zijn vrouw Imelda het domein, samen met hun dochters Elena en Eleonora. Gedreven door zijn wens om topwijnen te maken moderniseerde Constantino de wijnkelders en bouwde hij een schitterend vormgegeven ontvangstruimte genaamd ‘Il Rifugio del Vino’.
Voor de familie Charrère staan authenticiteit en traditie voorop. Ze werken dan ook met veel respect voor de terroir en voor de natuur. Daarnaast hebben ze zeldzame inheemse vinifera-variëteiten geselecteerd, zoals prié rouge, fumin, cornalin, mayolet en premetta, die daarmee van uitsterven zijn gered. Langzaam wisten ze het wijngaardareaal uit te breiden naar de huidige 25 hectare. De wijngaarden zijn verdeeld over zes verschillende dorpen; Saint-Pierre, Aymavilles, Gressan, Sarre, Aosta en Saint-Christophe. In de wijngaard die het domein omringt staat de fotogenieke 16e-eeuwse Côteau la Tour, de toren die het symbool is geworden van Les Crêtes.
De ligging van de wijngaarden zorgt voor een alpien klimaat en dankzij de bergachtige geografie rondom de kleine dorpen vind je daarbinnen veel verschillende microklimaten. Door de eeuwenlange werking van gletsjers en rivieren bestaan de arme morene bodems veelal uit losse componenten van kalkrijke stenen en zand. De plantdichtheid van de wijnstokken in de wijngaarden is hoog en al het werk vindt hier met de hand plaats, wat de kwaliteit ten goede komt. Door de hoge ligging is er een lang groeiseizoen voor de druiven, wat zorgt voor rijpheid, concentratie en tegelijk ook behoud van frisheid.
Ook in de kelder wordt met heel veel aandacht en precisie gewerkt. Naast de getypeerde cépagewijnen is er ook een aantal schitterende assemblagewijnen. In de internationale pers ontvangt Les Crêtes steeds meer aandacht en scoren de wijnen indrukwekkend hoge punten. Les Crêtes is daarmee dé toonaangevende producent uit deze kleine kwaliteitsregio. Een geweldige nieuwe aanwinst in ons assortiment!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod