De groene ambities van Montlobre

De groene ambities van Montlobre

Door Elisa Duivestein | 4 februari 2024

Montlobre is een wijn die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het team zet zich dan ook al lange tijd in voor een betere wereld voor de generaties na ons. Domaine Montlobre is een dynamisch bedrijf dat staat voor constante kwaliteit en juist deze kwaliteit staat aan de basis van het enorme succes. Tel daar een eerlijke prijs én een duurzame werkwijze bij op en je snapt de hordes trouwe fans wereldwijd. 


Afgelopen jaar zette Montlobre opnieuw een grote stap; het domein ontving het prestigieuze B Corporation-certificaat voor hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Een geweldige prestatie na vijf jaar van hard werken, waarin het bedrijf onder andere is overgestapt op steeds lichtere flessen, ruim 600 bomen rond het domein heeft geplant en met de aanleg van 1000m2 aan zonnepanelen volledig energieneutraal werkt. Het B label stelt hoge normen aan de sociale en ecologische impact van een bedrijf. Dat Montlobre nu dit certificaat in de zak heeft, is zowel een kers op de taart als een beloning voor alle inzet van de afgelopen jaren.


De ambities zijn groot

Bruno le Breton, eigenaar van Montlobre vertelt: “Het B-label was nooit een doel op zich, maar is wel belangrijk voor onze profilering. Onze partners en toekomstige partners weten met wie ze werken en waar wij voor staan. Desalniettemin reiken mijn ambities altijd verder. Wat kunnen we meer doen om nóg groener, nóg duurzamer en met nog minder impact op het milieu te werken? Ik denk dat je daar als ondernemer en als wijnmaker nooit klaar mee bent.’’

Zo vind je bijvoorbeeld vanaf dit jaar geen capsules meer op de flessen van Montlobre, wederom een stap voorwaarts in het reduceren van materialen. Het team pakte deze verandering aan om ook meteen het etiket op te frissen. Wij zijn enorm blij met het resultaat en vinden dat de verpakking van de wijn nu nóg beter past binnen de filosofie van Montlobre.

 

Garantie voor succes

Door de zeer gunstige omstandigheden in het voorjaar en de zomer waren de druiven eerder rijp dan gewoonlijk. September was erg heet met temperaturen tot 35°C. Damien: “Voor de witte druiven betekende dit dat we al op 19 augustus begonnen met oogsten, een record. De laatste cabernet sauvignon werd op 24 september geoogst terwijl we meestal pas rond 1 oktober klaar zijn.’’ Ook verliep het werk in de kelder uitstekend. Damien: “Onze opbrengsten waren hoger dan normaal en tegelijkertijd lijken de wijnen net zo geconcentreerd als in 2019. De zuurgraad van de merlot is hoog, een garantie voor een goed bewaarpotentieel van de wijnen. De tanninen vertonen ondanks de vroege oogst geen groene tonen, maar zijn juist mooi rijp.’’


Teamwork

Dat het succes van deze oogst zeker niet alleen Damien toekomt, wil hij graag nog benadrukken: “De kwaliteit van de wijn en de goede volumes, alles klopt weer in 2020. Dit zou ons zeker niet lukken zonder ons fantastische en loyale team. De solidariteit naar het bedrijf én elkaar toe zorgt ervoor dat wij dit unieke product ieder jaar weer kunnen maken. Juist ook op lastige momenten; dan merken we de veerkracht van ons familiebedrijf. Dan bewijst onze organisatie echt haar kracht.”


 

Wat is een B Corp-certificering? 

De B Corp-certificering is naast een onderscheiding ook een beweging van bedrijven die niet het beste ter wereld willen zijn, maar wel het beste vóór de wereld. Het is het resultaat van de inspanningen die een bedrijf doet om zijn acties en betrokkenheid voor de toekomst en de planeet te tonen. B Corp vestigt de aandacht op bedrijven die de hoogste normen halen op het gebied van sociale en milieuprestaties, transparantie en verantwoordelijkheid.
Benieuwd hoe de voorinschrijving Montlobre werkt? 

Producten


Chardonnay Etiquette Blanche - Pays d'Oc

2023 Chardonnay Etiquette Blanche - Pays d'Oc

Domaine Montlobre 0.75l
(Voorverkoop)

10 35

per fles bij 6 flessen,
13,75 per fles