Pinot Nero Revei - Valle d'Aosta
Pinot Nero Revei - Valle d'Aosta
Alle wijnen

2019 Pinot Nero Revei - Valle d'Aosta

Les Crêtes 0.75l

44

90

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

De druiven voor deze speciale cuvée komen uit de hoogst gelegen percelen van de ‘Les Crêtes’ wijngaard. De vergisting vindt plaats op roestvrijstalen vaten en de opvoeding van 18 maanden op tonneaux (grote houten vaten van 700 liter). De hoge ligging van de wijngaarden (tussen de 650 en 800 meter) geeft een enorme spanning en expressiviteit aan de wijn. De smaak is complex en mondvullend met subtiele tonen van specerijen en rood fruit. De lengte op de afdronk is indrukwekkend!

Schenkadvies

Nu tot 2029, 15-17°C

Details

Streek

Valle d'Aosta

Herkomst

Valle d'Aosta

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Fruitig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14,5%

Druivenras

Pinot noir/pinot nero/spätburgunder (blauw)

Domeininformatie

Les Crêtes

Les Crêtes is al meer dan tweehonderd jaar in het bezit van de familie Charrère. Bernardin Charrère, oorspronkelijk uit Frankrijk (Haute Savoie) verhuisde rond het midden van de achttiende eeuw naar Aosta. Hij kocht wat land bij het dorpje Ayma­villes aan de rivier Dora Baltea en bouwde een watermolen. In 1810 werden de eerste twee hec-tare druiven aangeplant. Direct lag de nadruk op het maken van kwaliteitswijnen van de inheemse druiven uit de Valle d’Aosta. Tegenwoordig bestieren Constantino en zijn vrouw Imelda het domein, samen met hun dochters Elena en Eleonora. Gedreven door zijn wens om topwijnen te maken moderniseerde Constantino de wijnkelders en bouwde hij een schitterend vormgegeven ontvangstruimte genaamd ‘Il Rifugio del Vino’. Voor de familie Charrère staan authenticiteit en traditie voorop. Ze werken dan ook met veel res-pect voor de terroir en voor de natuur. Daarnaast hebben ze zeldzame inheemse vinifera-variëteiten geselecteerd, zoals prié rouge, fumin, cornalin, mayolet en premetta, die daarmee van uitsterven zijn gered. Langzaam wisten ze het wijngaardareaal uit te breiden naar de huidige 25 hectare. De wijn- gaarden zijn verdeeld over zes verschillende dorpen; Saint-Pierre, Aymavilles, Gressan, Sarre, Aosta en Saint-Christophe. In de wijngaard die het do­mein omringt staat de fotogenieke 16e-eeuwse Cô­teau la Tour, de toren die het symbool is geworden van Les Crêtes. De ligging van de wijngaarden zorgt voor een alpien klimaat en dankzij de bergachtige geografie rondom de kleine dorpen vind je daarbinnen veel verschillende microklimaten. Door de eeuwen­lange werking van gletsjers en rivieren bestaan de arme morene bodems veelal uit losse componenten van kalkrijke stenen en zand. De plantdichtheid van de wijnstokken in de wijngaarden is hoog en al het werk vindt hier met de hand plaats, wat de kwaliteit ten goede komt. Door de hoge ligging is er een lang groeiseizoen voor de druiven, wat zorgt voor rijpheid, concentratie en tegelijk ook behoud van frisheid. Ook in de kelder wordt met heel veel aandacht en precisie gewerkt. Naast de getypeerde cépage­wijnen is er ook een aantal schitterende assemblagewijnen. In de internationale pers ontvangt Les Crêtes steeds meer aandacht en scoren de wijnen indrukwekkend hoge punten. Les Crêtes is daar­mee dé toonaangevende producent uit deze kleine kwaliteitsregio. Een geweldige nieuwe aanwinst in ons assortiment!

Regioinformatie

Valle d'Aosta

Al in de oudheid werd het Aostadal bewoond. Het kent een lange geschiedenis van wijnbouw. De Romeinen veroverden het dal op de Salassi in het jaar 25 voor Christus en noemden het Augusta Prætoria Salassorum, wat vertaald kan worden als vallei van Augustus. In de 11e eeuw viel het gebied toe aan de hertogen van Savoie. Al sinds de eenwording in 1861 is het onderdeel van Italië. Door de afgelegen ligging heeft de streek nog steeds een heel eigen karakter met een cultuur, architectuur en taal (Valdostaans) die meer overeenkomsten heeft met Frans dan met Italiaans. Sinds 1944 is het een van de vijf autonome regio’s in Italië.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven