Pessac-Léognan - Graves Cru Classé
Pessac-Léognan - Graves Cru Classé
Alle wijnen

2016 Pessac-Léognan - Graves Cru Classé

Château La Mission Haut-Brion 1.50l

1.195

00

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

De aimabele Prince Robert de Luxembourg bezit zowel Château Haut-Brion als Château La Mission Haut-Brion. Deze statige buren liggen binnen de stadsgrenzen van Bordeaux. Ondanks dat dezelfde equipe verantwoordelijk is voor beide châteaus, is het karakter van de wijnen geheel verschillend. Château La Mission Haut-Brion onderscheidt zich met opulent, prachtig gelaagd sensueel rijp fruit. De 2016 heeft voorts een schitterende expressieve neus met tonen van donkere chocolade, laurier, vanille en geroosterde koffieboontjes. Het eikenhout is nu al goed geïntegreerd. De wijn is uitstekend gestructureerd en biedt voluptueus rijp zwart fruit als zwarte bessen en kersen, laurier en zoethout. De afdronk is complex en gelaagd. Een grootse wijn!

Schenkadvies

Vanaf 2027 tot 2050+, 16-18°C

Details

Streek

Bordeaux

Herkomst

Pessac-Léognan

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

1.50l

Alcohol %

13%

Druivenrassen

Cabernet franc/bouchet (blauw), merlot (blauw), cabernet sauvignon (blauw)

Domeininformatie

Château La Mission Haut-Brion

Op de linkeroever van de Garonne, midden in Talence, het universiteitsdomein aan de zuidkant van de stad Bordeaux, vinden we het oude Château La Mission Haut-Brion. De geschiedenis gaat terug tot 1540 en was vanaf het eerste begin nauw verbonden met die van zijn beroemde buurman Château Haut-Brion. Sinds 1983 zijn beide châteaux eigendom van de familie Dillon en wordt de directie gevoerd door prins Robert van Luxemburg. Voor veel wijnliefhebbers is La Mission de officieuze ‘‘6de premier cru classé’’ van de linkeroever, die in sommige jaren zelfs in kwaliteit andere crus overstijgt. La Mission Haut-Brion moet dan ook gezien worden als een van de allerbeste wijnen uit Bordeaux.

Regioinformatie

Bordeaux

Het gebied Bordeaux neemt gemiddeld een kwart van alle in Frankrijk geproduceerde appellationwijnen voor zijn rekening, jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen flessen gevuld. Het gebied levert meer wijnen van topkwaliteit dan enig ander gebied op aarde. De wijnen zijn wereldwijd het meest gewild en er wordt het meest naar gevraagd en voor betaald. Het gebied is vernoemd naar de havenstad Bordeaux die centraal in de wijnregio ligt. Het gebied wordt opgedeeld door twee grote rivieren: de Dordogne en de Garonne. Beiden monden uit in de zeearm de Gironde. De rechteroever, het gebied ten noordoosten van de Dordogne, is vooral bekend door de herkomstgebieden Saint-Emilion en Pomerol. In het gebied op de westeroever (ten westen van de Gironde en Garonne) liggen de Médoc en Graves. Het gebied tussen de twee rivieren staat bekend om de AOP’s Entre-Deux-Mers en Bordeaux. De verschillende AOP’s maken ieder hun eigen stijl en type wijn. In de Bordeaux worden voornamelijk assemblages van meerdere druivenrassen gemaakt; de belangrijkste zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Kostbare Bordeauxwijnen worden opgevoed op (nieuwe) eikenhouten vaten, de goedkopere wijnen krijgen deze opvoeding soms deels op hout en deels op tank, of in zijn geheel op tank. Ze kunnen hierdoor vaak al jong worden gedronken. Alle grote wijnen uit Bordeaux worden jaarlijks ‘en primeur’ gekocht, om vervolgens pas bezorgd te worden als de noodzakelijke opvoeding is voltooid. De reputatie van en het vertrouwen in de Bordeauxwijnen is dus onverminderd sterk: Bordeaux staat voor kwaliteit.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven