Bellmunt  - Priorat Blanco
Bellmunt  - Priorat Blanco
Alle wijnen

2022 Bellmunt - Priorat Blanco - Mas d'en Gil

Mas d'en Gil 0.75l

15

40

19.25

per fles

Deze ‘vi de vila’, oftewel ‘village-wijn’ wordt gemaakt van witte ‘garnatxa’ (grenache) afkomstig van percelen gelegen aan de rand van het stadje Bellmunt, waaraan een beetje viognier wordt toegevoegd. De druiven bezitten dankzij de ‘llicorella’-bodem een elegante frisheid.

Lees verder

Proefnotitie

Wijnbereiding

Deze ‘vi de vila’, oftewel ‘village-wijn’ wordt gemaakt van witte ‘garnatxa’ (grenache) afkomstig van percelen gelegen aan de rand van het stadje Bellmunt, waaraan een beetje viognier wordt toegevoegd. De druiven bezitten dankzij de ‘llicorella’-bodem een elegante frisheid.

Proefnotitie

Garnatxa blanca en een klein beetje viognier van llicorella (leistenen) bodems. Lage rendementen geven concentratie en tevens frisheid. Expressief met mooie flo­rale tonen en citrusfruit. Mediterrane kruiden, limoen en een mooie rijke textuur op de lange afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2027, 10-12°C

Serveer met

Schittert bij een feestelijke lunch, visgerechten en sushi. Maar ook mooi bij een geroosterde zeebaars met ratatouille.

Details

Streek

Cataluña

Herkomst

Priorat

Biologische certificering

Biologisch-Dynamisch in conversie

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Grenache blanc/garnacha blanca (wit), viognier (wit)

Domeininformatie

Mas d'en Gil

Mas d’en Gil is een familiedomein in Bellmunt, Priorat, dat zowel een bijzondere historie als een unieke ligging heeft. Om te beginnen met die historie: Pere Rovira kocht het domein en schonk het vervolgens aan zijn dochters Pilar en Marta. Pere wilde het stuk grond graag in de familie brengen, omdat hij – zelf ook wijnmaker – de potentie van de hooggelegen wijngaarden zeer groot achtte. Dat had hij goed ingeschat: de wijngaarden profiteren van koele winden en zijn diep geworteld in een ondergrond bestaand uit ‘llicorella’, een zeldzame leisteengrond. En wat betreft de inschatting van de capaciteiten van zijn dochters had hij het al helemaal bij het rechte eind. Mas d’en Gil is hedendaags een van de beste wijnproducenten van Priorat.

Regioinformatie

Cataluña

Als een ‘land binnen een land’ is Catalonië een uitzonderlijke streek, met trotse Catalanen met hun eigen cultuur en taal. Het rijkste gebied van Spanje, met als hoofdstad Barcelona, loopt op veel gebieden voor op de rest van het land. Denk maar aan de revolutionaire gastronomische vernieuwing, die hier begon in de keukens van Ferran Adrìa en andere chefs. Zij combineerden traditionele streekingrediënten met innovatieve technieken. Diezelfde tendens is ook in de Catalaanse wijnindustrie terug te zien. Wijnbouw is hier al eeuwenoud, maar de Catalanen lopen met hun moderne vinificatietechnieken voor op de rest van het land. Zo gebruikten ze als eersten in Spanje roestvrijstalen fermentatietanks. De wijngaarden in de streek beslaan ongeveer 60.000 hectare, wat zo’n 38 miljoen liter wijn per jaar oplevert. Veel daarvan gaat richting Barcelona, maar een aanzienlijk deel is bestemd voor export. Catalonië heeft tien DO’s (Denominacíon de Origen) en de overkoepelende DO Catalunya. Daarbinnen zijn spannende wijnen van zowel lokale als internationale druivenrassen te vinden. Wijnen zijn er in alle denkbare stijlen, van krachtig rood tot elegant mousserend. De cava is de bekendste Spaanse bubbel.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven