Alle blogs

Langoustine met een romige saffraansaus

Door Anne-Ruth Dekker, 28 november 2024

Duur 35 minuten

 

Ingrediënten voor de langoustines (4 personen)

4 grote langoustines

12 kleine worteltjes

Paar kleine (paarse) bloemkoolroosjes

Paar blaadjes van de Oost-Indische kers

1 eetlepel olijfolie

1 eetlepel roomboter

Peper en zout

 

Ingrediënten voor de romige saffraansaus

200 ml visfond

150 ml slagroom

100 ml droge witte wijn

50 gram roomboter + iets extra

1 sjalot

1 knoflookteentje

Paar draadjes saffraan

 

Tip: je kunt al voorbereidingen treffen aan de romige saffraansaus en de garnituur alvast blancheren. Dit kan zelfs al een dag van tevoren. Zo hoef je op het laatst alleen nog maar de langoustines en garnituur te bakken en de romige saffraansaus af te maken met de slagroom en boter.  

 

Bereiding

1. Pel de langoustines en haal de kop de af, maar laat het uiteinde van de staart zitten.

2. Schil de kleine worteltjes. Kook de worteltjes en bloemkoolroosjes drie minuten in kokend water. Spoel ze af met koud water en laat uitlekken in een vergiet.   

3. Snijd de sjalot in ringen en het knoflookteentje in plakjes. Smelt een klontje roomboter in een sauspan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden sjalot en knoflook toe en fruit kort aan.

4. Voeg de visfond, de witte wijn en de koppen van de langoustines toe en breng aan de kook. Laat vervolgens op middelhoog vuur inkoken totdat het mengsel ongeveer met de helft is verminderd. Zeef de saus, voeg de saffraan toe en laat even trekken op laag vuur. Zet de staafmixer in de saus en maak hem af door geleidelijk de slagroom en boter toe te voegen. Breng de saus op smaak met peper en zout.

5. Doe wat olijfolie en een klontje roomboter in een koekenpan. Bak de groenten kort aan totdat ze gaar zijn geworden en haal ze er vervolgens uit. Breng de langoustines op smaak met peper en zout. Doe wat extra roomboter in de koekenpan en bak de langoustines twee minuten aan iedere kant totdat ze gaar en mooi roze zijn geworden. Druk ze eventueel iets plat, zodat ze niet krom trekken.

6. Serveer de langoustines in een diep bord. Verdeel de saus over de borden. Maak het gerecht af met de groenten en wat blaadjes Oost-Indische kers.

2022 Viognier - Vin de France blanc

2022 Viognier - Vin de France blanc

Château des Tourettes

0.75l

11 25

per fles bij 6 flessen,
12.50 11.60 per fles

2022 Verdejo Fermentado en Barrica - Rueda

2022 Verdejo Fermentado en Barrica - Rueda

Palacio de Bornos

0.75l

11 40

per fles bij 6 flessen,
12.70 11.80 per fles

2023 Ilercavonia white - Terra Alta

2023 Ilercavonia white - Terra Alta

Altavins

0.75l

12 80

per fles bij 6 flessen,
14.25 13.25 per fles

2022 Marquis de Pennautier Chardonnay

2022 Marquis de Pennautier Chardonnay

Château de Pennautier

0.75l

11 95

per fles bij 6 flessen,
13.50 12.50 per fles

2023 Croux - Limoux blanc

2023 Croux - Limoux blanc

Closerie des Lys

0.75l

13 60

per fles bij 6 flessen,
15.10 13.95 per fles

2023 Cuvée Majeure - Bordeaux blanc

2023 Cuvée Majeure - Bordeaux blanc

Château Turcaud

0.75l

14 80

per fles bij 6 flessen,
16.50 15.25 per fles

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod