Alle blogs

Domaine Luneau-Papin

Door Max Funcke, 23 May 2024

Muscadet is met zijn ligging nabij de Atlantische kust het meest westelijke wijnbouwgebied van de Loire. Uit het subgebied Sèvre et Maine komen de beste wijnen van Muscadet.

Hier is Domaine-Luneau Papin gevestigd. Dit toonaangevende domein werkt voornamelijk met de druif melon de bourgogne (ook wel bekend als muscadet). Gedurende negen generaties heeft het familiedomein een diepgaande kennis van de diverse terroirs opgebouwd. Deze kennis wordt gebruikt door de huidige generatie, Marie en Pierre-Marie, om van ieder perceel een afzonderlijke wijn te maken. Afhankelijk van de leeftijd van de stokken, de bodemsamenstelling en de ligging, wordt er per cuvée een aangepaste opvoeding gekozen. Zodoende is iedere wijn een spatzuivere expressie van het terroir. De wijnen worden bovendien in de internationale pers geroemd om hun grote bewaarpotentieel.

 

2021 was een relatief koel jaar in Muscadet. Vorst in april heeft een effect gehad op de rendementen. De druiven díe zijn geoogst hebben een intense fruitexpressie, frisse zuren en een groot bewaarpotentieel. 2023 was een wisselvallig jaar in de Loire, met hittegolven in de zomer en veel regenval in de tweede helft van september. Gelukkig was de vroegrijpende muscadet toen al met perfecte rijpheid geoogst. De critici zijn het erover eens dat Muscadet en Sancerre in 2023 de beste wijnen van de Loire hebben voortgebracht. 

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod