Alle blogs

40 jaar Vinée Vineuse: van wijnliefhebbers voor wijnliefhebbers

Door Xavier Kat, 27 november 2025

Xavier Kat blikt terug op veertig jaar Vinée Vineuse. In het vierde decennium bestaat Okhuysen 150 jaar. Een periode waarin ons wijnblad een ware metamorfose ondergaat.

Huisvriend Aad Kuijper grijpt in. Ons huisblad, zijn lievelingsblad, ligt voor hem op tafel. Hij verheugt zich erop om zich lekker te laten maken door al onze nieuwe ontdekkingen, de ontmoetingen met producenten, de reisverslagen en diverse wijnnieuwtjes. Maar van wat hij ziet als hij het blad openslaat, schrikt hij. En eigenlijk ook weer niet, want hij zag het al een tijdje aankomen. Maar nu gaat zijn Okhuysen toch echt een grens over. Lag zijn Sauvignon Touraine van zijn Jacky Marteau nu tussen een bosje narcissen als de ideale lentewijn? Hij had het al veel eerder moeten doen. En daar was het telefoontje al: “Hallo, Xavier, Aad hier. We moeten even praten.”

 

Poseren als lentewijn
Een paar dagen later zit Aad bij me op kantoor, om te praten over Vinée Vineuse. Het laatste blad ligt voor ons op tafel. “Xav, lieve vriend, het is alsof de Allerhande voor me ligt,” begint Aad. “Weet je wat er altijd zo mooi was aan Vinée Vineuse?”gaat hij verder. 

1. Marcel Hansen van restaurant Lady Papa raakt niet uitgepraat over wijn. | 2. Een heel nummer over witte wijn? | 3. De enige echte Sandra Bravo uit Rioja. 1. Marcel Hansen van restaurant Lady Papa raakt niet uitgepraat over wijn. | 2. Een heel nummer over witte wijn? | 3. De enige echte Sandra Bravo uit Rioja. 1. Marcel Hansen van restaurant Lady Papa raakt niet uitgepraat over wijn. | 2. Een heel nummer over witte wijn? | 3. De enige echte Sandra Bravo uit Rioja.

1. Marcel Hansen van restaurant Lady Papa raakt niet uitgepraat over wijn. | 2. Een heel nummer over witte wijn? | 3. De enige echte Sandra Bravo uit Rioja.

De Sauvignon Touraine ligt plotseling tussen een bosje narcissen

Aad Kuijper

“Dat het er zo lekker huisgemaakt uitzag. Zo heerlijk onprofessioneel. Met leuke  zelfgemaakte kiekjes van jullie reizen en de enthousiast geschreven verhalen. Eerst door Louis en later ook door jou. Jullie namen me mee op reis. Ik was jaloers op alles wat ik las en wilde dat ik erbij was geweest. Het dichtst dat ik daarbij kon komen, was om dan maar de wijnen te kopen en ze met veel aandacht te proeven. Het verhaal er weer bij te pakken en het opnieuw te lezen. Dan waande ik me in Frankrijk en was het genieten weer net even wat groter. Maar in plaats van Jacky op zijn oude tractor in de wijngaard, of in zijn onooglijke betonnen keldertje, op een ietwat wazige foto, ligt die geweldige fles Sauvignon Touraine, de lekkerste die ik ken, nu voor lentewijn te poseren tussen de narcissen. Xav, wat doe je me aan?” Ik ben er even stil van. Hadden we het blad niet naar een hoger niveau weten te tillen met elkaar? Zag het er niet veel beter, veel professioneler uit? Was het niet een écht blad geworden? “Ja Xav, en dat is er juist zo verschrikkelijk aan. Laat me je helpen!”

Het doet even pijn, maar ik weet dat hij gelijk heeft. Het  schrijven van het blad is de laatste tijd ook minder leuk geworden, moet ik toegeven. Het gaat te veel over de  aanbiedingen en te weinig over de wijnen en de mensen die ze maken. Te veel over de vorm en te weinig over de  inhoud. Er komen te veel wijnen aan bod, en te weinig verhalen.

 

Delicatessenwinkel
We besluiten om het roer om te gooien en Aad  kijkt mee. We pakken er oude nummers bij ter inspiratie. Woh, die waren goed! Leuke thema’s, fijne reisverslagen en superveel informatie. We lachen om de soms wat geforceerde lay-out om het teveel aan tekst er nog net even in te proppen. Maar de kracht is de authenticiteit. De liefde voor de wijnen druipt ervan af. Met wat hulp van Aad gaat het inhoudelijk al snel de goede kant op, en dat valt de klanten ook op. Complimenteuze mailtjes komen weer onze kant op, zoals we dat ook van vroeger kenden. Maar in 2019 hangt Aad toch weer aan de lijn. “Xav, ik denk dat we er met de huidige vormgever toch niet helemaal gaan komen. Ik zag de flessen weer liggen in plaats van staan en er lag allemaal fruit bij een fles, tezamen met kaneelstokjes en steranijs. Openen jullie soms een delicatessenwinkel?”

Aad wil graag dat ik kennismaak met een vriend van hem. Een paar dagen later stelt hij Thierry Somers aan me voor, een bladenmaker en tevens groot wijnliefhebber. Hij weet als geen ander hoe je een wijn op papier belangrijk maakt, zodat je weer zin krijgt om hem zo snel mogelijk te proeven. 

We brengen meer humor en lichtvoetigheid in het blad, met geestige koppen en illustraties

Xavier Kat

Thierry komt niet veel later met wat schetsen en geeft het laatst uitgebrachte nummer een geheel nieuwe opmaak. We zien in een keer wat Aad bedoelt. Een afscheid van de huidige opmaker volgt, het is niet anders. We moeten door en dat doen we met Thierry.

 

Het leukste wijnblad
Het plezier in het maken van het blad groeit. We dagen elkaar voortdurend uit om beter te worden — door prikkelende thema’s te bedenken, interessante columnisten aan te trekken, originele invalshoeken voor verhalen te vinden en wijnen te presenteren die nog beter aansluiten bij het seizoen. Ook geven we ruimte aan nieuwe stemmen
in de wijnwereld en brengen we meer humor en lichtvoetigheid in het blad, met geestige koppen en illustraties van Hans Jonkers. We zetten het ook maar gewoon op de omslag: het leukste wijnblad van Nederland. We hopen dat we slagen om dat te blijven maken, maar gezien alle positieve reacties van de laatste tijd hebben we er vertrouwen in. Het kost ons elke editie weer vele uren om ‘de Vinée’ te maken, maar we doen het met enthousiasme en toewijding. Meer dan ooit voelt Vinée Vineuse als óns blad, dat weerspiegelt wat Okhuysen in essentie is: van wijnliefhebbers voor wijnliefhebbers.

Drie aanwinsten die u ook buiten kerst kunt drinken

2024 Weissburgunder Mediaevum - Südtirol

2024 Weissburgunder Mediaevum - Südtirol

19 25

per fles bij 6 flessen,
21.50 19.95 per fles

2023 Terre de Pierre - Muscadet Sèvre et Maine

2023 Terre de Pierre - Muscadet Sèvre et Maine

23 50

per fles bij 6 flessen,
26.25 24.40 per fles

2023 La Dula Garnachas de Altura - Rioja

2023 La Dula Garnachas de Altura - Rioja

19 75

per fles bij 6 flessen,
21.90 20.40 per fles

Alle wijnen

Benieuwd naar ons wijnaanbod?

Ontdek meer