Een eerbetoon aan de Rhône

Een eerbetoon aan de Rhône

Les Dentelles: Een weergaloze wijn van de maestro uit de zuidelijke Rhône


Zoals een componist een muziekstuk al kan horen voordat hij het heeft geschreven, zo kan Xavier Vignon tijdens de oogst al proeven hoe hij wil dat zijn wijn uiteindelijk smaakt. Voor de verwezenlijking van deze visie heeft hij voor Les Dentelles de beschikking over maar liefst een honderdtal individuele wijnen, afkomstig van evenzoveel percelen. Het maken van de perfecte assemblage (het blenden van verschillende wijnen tot één compleet geheel) omvat meer dan het lukraak mengen van verschillende wijnen. Het is een kunstvorm. Het vinden van de juiste verhoudingen vereist een feilloze intuïtie en jarenlange ervaring, twee dingen waar Xavier Vignon ontegenzeggelijk over beschikt.

Groot talent

Het verhaal van deze beroemde wijnmaker, die als kind droomde van een carrière als wetenschapper en later oenologie studeerde, neemt ons mee op een reis langs enkele van ‘s werelds meest gerenommeerde wijnbouwgebieden. Hij heeft een groot deel van zijn ervaring opgedaan in Champagne en Bordeaux. Het is geen toeval dat dit allebei gebieden zijn waar het maken van assemblagewijnen de norm is. Voor Xavier Vignon is de praktijk van het assembleren een versmelting van zijn twee passies: wijnmaken en wetenschap. Het vertegenwoordigt in zijn eigen woorden “de vrijheid om te creëren, onderbouwd door intuïtie en technisch inzicht”. Het is dan ook niet verrassend dat hij al snel een groot talent bleek te hebben voor deze kunstvorm.


Thuisbasis

Met zijn verworven kennis op zak volgde een periode waarin hij de wereld rondreisde als flying winemaker. Gedurende deze tijd nam hij maar liefst twee oogsten per jaar (één op het noordelijk en één op het zuidelijk halfrond) voor zijn rekening. Vele ervaringen rijker, kreeg Vignon na enkele jaren behoefte aan een thuisbasis. Een plek om zijn eigen wijn te maken, volgens zijn eigen visie. Zijn hart en ziel vond hij in de zuidelijke Rhône, een gebied dat hem intrigeerde vanwege de diverse terroirs en het mediterrane klimaat. Bovendien is het assembleren van wijn al eeuwen deel van de lokale wijncultuur. Hier, met uitzicht op de Dentelles de Montmirail, een ruige bergketen, heeft hij bijna dertig jaar gewijd aan de studie van het terroir. Er zullen inmiddels weinig wijnmakers zijn die de essentie van deze omgeving zo goed kunnen vertalen naar wijn als Xavier Vignon. Les Dentelles is een culminatie van alle ervaringen die Xavier Vignon gedurende zijn imposante carrière heeft opgedaan. Het is een terroirwijn, een meesterlijke blend, een symfonie van smaken.

Reserveer hier uw flessen