Gedurende zijn ruim duizendjarige geschiedenis is de wijnbouw altijd Krems’ voornaamste bron van inkomsten geweest. De bij het verlenen van de stadsrechten in 1305 opgenomen statuten vermelden al dat “de stad zijn eer hoofdzakelijk ontleent aan zijn wijngaarden”. Het mag dan ook geen verwondering wekken dat meer dan vijftig kloosters uit diverse Duitstalige landen hier van oudsher wijngaarden bezaten in het ideale klimaat aan de oevers van de Donau.
Krems ligt op 220 meter boven de zeespiegel in de gelijknamige Kremsvallei. Het bijzondere van deze plek is dat hier op een betrekkelijk klein oppervlak twee contrasterende klimaten elkaar ontmoeten: uit het oosten wordt warme lucht aangevoerd en uit het westen komen invloeden van het Baltische zeeklimaat. Daarnaast hebben de bosrijke hoogvlakte van het Waldviertel en de rivier de Donau ook zo hun eigen inmenging. Deze grote verscheidenheid aan natuurlijke omstandigheden beïnvloeden alle op hun eigen wijze het klimaat in de vallei en veroorzaken als het ware een ‘lappendeken’ van microklimaatjes. De vegetatie heeft zich in de loop der eeuwen aan het gebied aangepast en draagt bij aan de bijzondere expressie van de wijnen die uit het “Kremstal” komen. Inmiddels werkt Okhuysen alweer vijf jaar met het 550 jaar oude Weingut Stadt Krems, een van de oudste wijndomeinen van Oostenrijk. Het weingut bezit dertig hectare wijngaard, verdeeld over verschillende kleine terrassen, die behoren tot de beste gronden van de vallei.
Hier, boven de oevers van de Donau, onderscheiden we twee soorten bodems. De voor het gebied zo kenmerkende lössbodem vinden we op de terrassen aan de oostkant van de stad. Hier gedijt de grüner veltliner het best. Aan de westkant, grenzend aan de Wachau-regio, wordt het landschap gevormd door smalle terrassen op stenige, steile hellingen. De hier aanwezige gneissbodem bestaat uit oergesteente en leisteen en brengt zeer grote Rieslings voort. Wijnmaker Fritz Miesbauer wil wijnen maken die plezier geven bij het drinken. Of ze al dan niet presteren op grote proeverijen, is voor hem minder relevant. Fritz probeert daarom zijn bijzondere terroir en het karakter van de druiven zoveel mogelijk te laten spreken, het fruit te laten domineren en te zoeken naar evenwicht, complexiteit en elegantie. Zijn wijnen zijn dan ook plezierige en perfecte begeleiders van eten. Bovendien bezitten ze zoveel structuur en levendigheid, dat ze met gemak nog jaren kunnen worden bewaard. Eerder werd Fritz Miesbauer door het toonaangevende Oostenrijkse (wijn)blad Falstaff uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar!
0.75l
per fles
bij 6
flessen,
10.50
per fles
0.75l
per fles
bij 6
flessen,
14.10
12.95
per fles