Onze wijnwereld

Oostenrijk

Ontdek de wijncultuur van het land

Oostenrijk is niet om kwantiteit, maar om kwaliteit tot de belangrijke wijnlanden gaan behoren. Er wordt ongeveer een kwart van de hoeveelheid van Duitsland geproduceerd, veelal van dezelfde witte druivenrassen en in de vergelijkbare droge, zuivere stijl.

Over het algemeen zijn de Oostenrijkse wijnen echter iets voller van smaak en is er meer variatie te vinden. Oostenrijk kent een continentaal klimaat, met strenge winters en hete zomers. Weinviertel is zelfs een van de droogste wijnregio’s van Europa! Vanwege het risico op vorst worden de druiven veelal hoog boven de grond verbouwd met het zogenaamde ‘Lenz Moser high culture’-systeem. Een relatief groot deel van de wijngronden is in handen van parttime werkende particulieren. Slechts 2.500 van de 32.000 wijnbouwers hebben meer dan vijf hectare wijngrond. Dit betekent dat – net als in Duitsland - veel in coöperatieven wordt gewerkt. De wijnbedrijven die door de coöperatieven worden gebruikt zijn voorzien van moderne technologieën en worden geleid door ervaren wijnmakers. Zij zijn ook graag geziene gasten in het buitenland, omdat de Oostenrijkers koplopers zijn als het gaat om het maken van fijne wijnen. De nationale specialiteit is de grüner veltliner; 36% van het totale wijnarsenaal is hiermee beplant. Welschriesling neemt de tweede plaats in, en is met name bekend om de zoete kwaliteitswijnen die ervan worden gemaakt in Burgenland. Het aandeel müller-thurgau is afgenomen, ten gunste van de rode druif zweigelt. In heel Oostenrijk doet deze druif het goed; naar verwachting gaan we hier nog veel van horen en proeven.

Geografie

47-49° NB

Wijngaarden

46.000 ha

Hectoliter per jaar

2,5 miljoen

Witte wijn

66%

Ontdek de wijnregio's in Oostenrijk

Wijnen uit Oostenrijk