Oostenrijk is niet om kwantiteit, maar om kwaliteit tot de belangrijke wijnlanden gaan behoren. Er wordt ongeveer een kwart van de hoeveelheid van Duitsland geproduceerd, veelal van dezelfde witte druivenrassen en in de vergelijkbare droge, zuivere stijl.
Wijnland Oostenrijk is weer helemaal terug. Na een periode met veel negatieve publiciteit als gevolg van een aantal incidenten, heeft het land er alles aangedaan om zijn ware gezicht te laten zien. Er werd geïnvesteerd in kwaliteit, maar ook de regelgeving werd onder de loep genomen, wat erin heeft geresulteerd dat Oostenrijk momenteel de strengste en meest uitgebreide wetgeving ter wereld heeft. Liefhebbers van Oostenrijkse wijnen wisten natuurlijk al langer waartoe dit wijnland in staat is. Met name op het gebied van witte wijnen bracht Oostenrijk ook decennia geleden al kwaliteit voort. Dat dit moois zich vaker dan in traditionele wijnlanden als Frankrijk en Italië niet onder een kurk maar onder een schroefdop bevond, was echter een voedingsbodem voor veel vooroordelen.
Oostenrijk heeft zoals gezegd de afgelopen decennia veel geïnvesteerd in het verder opvoeren van het kwaliteitsniveau van zijn wijnen en is bovendien veel actiever bezig geweest om zijn wijnen onder de aandacht te brengen. Het heeft er onder meer toe geleid dat de grüner veltliner inmiddels één van ’s werelds meeste geliefde druivenrassen is. Dat de schroefdop steeds gangbaarder is en steeds minder een vies woord, heeft zeker een steentje bijgedragen aan de populariteit van Oostenrijkse wijnen, maar is tegelijk ook juist te danken aan de kwaliteit van deze wijnen.
Geografie
47-49° NB
Wijngaarden
46.000 ha
Hectoliter per jaar
2,5 miljoen
Witte wijn
66%