Onze wijnwereld

Verenigde Staten

Ontdek de wijncultuur van het land

In de Verenigde Staten gebeurt momenteel ongelooflijk veel. Zo wordt er bijvoorbeeld in alle vijftig staten van Amerika wijn geproduceerd. 

 

Naast Californië, is Washington State inmiddels een belangrijke producent. En qua prestige doet Oregon mee met de top. Maar ook New York, Texas en Virginia verdienen tegenwoordig veel respect. De diversiteit aan wijnen is enorm toegenomen. De belangrijkste verandering is misschien wel dat de tijd van de blockbusterwijnen, gemaakt van overrijp fruit, langzaamaan tot een eind lijkt te komen.

 

Rijping in honderd procent nieuwe eiken vaten is inmiddels niet meer de gouden standaard. Natuurlijk heeft Californië een warm en zonnig klimaat en kunnen deze gulle wijnen wat houtrijping gebruiken, maar alles gebeurt genuanceerder, meer in balans. De plek van herkomst is inmiddels belangrijker dan het wijnmaken. Een andere belangrijke ontwikkeling, met name in Californië, is de aandacht voor het milieu en maatschappelijke zaken als klimaatverandering, de terugloop in watergebruik, een betere behandeling van arbeidsmigranten en duurzaamheid. Met name in Sonoma gaan de ontwikkelingen op deze vlakken razendsnel. Daarnaast is er ook een verandering in het consumentengedrag. Een nieuwe generatie die zeer geïnteresseerd is in de verhalen achter de wijn, over de herkomst, de mensen en hun visie is in opkomst. Ze zoeken verbinding, zijn op zoek naar een ervaring en drinken hun wijn dus niet per se traditioneel aan tafel bij het eten, maar ook op het strand, op een boot of bij een concert. In het wijnmaakproces vervagen de grenzen tussen creativiteit en een wetenschappelijke aanpak steeds meer.

 

Producenten gaan steeds verder in hun ontwikkelingen en het kennisniveau ligt hoger. Er wordt geëxperimenteerd, verbeterd, verfijnd, maar terroir en smaak spelen daarbinnen wel de hoofdrol. Californische wijnen in Europa zijn helaas nog wel vaak de oninteressante onderkant van het wijnspectrum, afkomstig van de zeer grote producenten, of juist weer de onbetaalbare topwijnen. En dat terwijl Californië juist op zijn best is tussen deze twee uitersten in. Er is in de Verenigde staten dan misschien geen eeuwenoude wijntraditie, maar er zijn wel openhartige en leergierige wijnmakers. Zij experimenteren volop en zijn op spannende wijze bezig om ieder terroir aan de juiste druif te koppelen.

Geografie

25-48° NB

Wijngaarden

443.000 ha

Hectoliter per jaar

30 miljoen

Ontdek de wijnregio's in Verenigde Staten

Wijnen uit Verenigde Staten