De Jura (Latijn voor ‘bos’) is een gebergte aan weerszijden van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Het wijngebied heeft zich genesteld op de uitlopers van dat beboste gebergte met van noord naar zuid, uitgestrekte wijngaarden opgedeeld in de Arbois, Château-Chalon, L’Etoile en Côtes du Jura.
De wijngaarden zijn hooggelegen, zodat de druiven optimaal kunnen rijpen. De Jura wordt vaak in één adem genoemd met de Savoie, een meer zuidelijk gelegen wijngebied. Net als in de Savoie, kent de Jura ook een hoop onalledaagse druivenrassen. Zo vind je hier bijvoorbeeld de witte druif Savagnin en de blauwe Poulsard. Verder kom je er ook de typische Bourgognerassen chardonnay en pinot noir tegen en dit is niet zonder toeval; de Jura redelijk wat weg qua klimaat en bodemsamenstelling als de Bourgogne. Voordat de druifluis eind 1800 zijn vernietigende werk deed, telde de Jura 20.000 hectare aan wijngaarden. Tegenwoordig is dit nog slechts 2000 hectare. Door de relatief kleinschalige productie in de Jura zijn de wijnen exclusief en soms moeilijk te vinden. Die exclusiviteit zit hem niet alleen in de hoeveelheid, maar ook in de soorten wijn die je in de Jura vindt.