Domaine Renardat-Fache is een oud, gerespecteerd domein in de Bugey, een van de kleinste en onbekendste wijnregio’s van Frankrijk, tussen Lyon en Genève. De regio ligt niet hoog, maar de bodem is rotsachtig. Renardat-Fache wordt inmiddels door de vijfde en zesde generatie gerund. Vader Alain en zoon Elie zijn ware meesters van de ‘Méthode Ancestrale’. Dit betekent ‘op de manier van de voorouders’, en is de oudste manier om mousse in een wijn te krijgen. Kort komt deze methode erop neer dat voordat de volledige gisting is voltooid, de wijn gebotteld wordt en de gisting zich in de fles voorzet. Deze gisting zorgt voor koolzuur dat weer oplost in de wijn. Door een verhoging van de druk in de fles stopt de gisting voortijdig en blijven er restsuikers over. Deze roze mousserende wijn, de Cerdon du Bugey, wordt op het domein Renardat-Fache gemaakt van handgeplukte en streng geselecteerde druiven gamay en poulsard (een authentieke, lokale druivenvariëteit).
1946
Na de WOII
Léon Renardat Fache en zijn vrouw Cécile ontwikkelden samen met enkele andere wijnmakers het vinificatieproces 'Méthode ancestrale' om de natuurlijke mousserende wijn Cerdon te produceren.
1958
Classificatie behaald
Deze wijn behaalde de "Appellation d'Origine Vins Délimités de Qualité Supérieure Bugey.
1974
Zoon Alain keert terug op het domein
Alain Renardat Fache, de zoon van Léon, komt na zijn studie in Beaune terug naar het domein. Samen met zijn vrouw Mirelle ontwikkelen ze het familiedomein in het kielzog van de groeiende populariteit van de wijn Bugey Cerdon. Ze verfijnden de vinificatietechniek door de eerste geïsoleerde tanks te introduceren die het mogelijk maken de gisting te stoppen door af te koelen.
1996
De derde generatie treedt aan
Élie Renardat Fache, de oudste zoon van Alain, gaat mee op avontuur, na het voltooien van zijn studie wijnmaker (BTS vito oeno) in Beaune. Samen blijven ze het domein ontwikkelen en de wijnbereidingstechnieken verfijnen.
2000
Ook Elie's vrouw komt erbij
Élie's vrouw Christelle komt bij het domein werken voor administratieve taken en klantenservice.
2008
Omslag naar biologische wijnbouw
In dit jaar stapt het domein over naar een volledig biologische werkwijze.
2009
Officiële herkomstbenaming
Bugey Cerdon verkrijgt het AOC-label als erkenning voor het domeins expertise en behoud van traditie.
2012
Biologisch gecertificeerd
Het domein ontvangt de Ecocert biologische landbouwcertificering FR-BIO-01.