Onze wijnwereld

Domaine Dirler-Cadé

Ontdek de wijncultuur van het domein

Het familiedomein Dirler-Cadé wordt in 1871 in Bergholtz, in het zuiden van de Elzas door wijnliefhebber Jean Dirler opgericht. Vandaag de dag staat er weer een Jean aan het roer, de vijfde generatie.

 

De vader van Jean, Jean-Pierre, was de man waar we bij Okhuysen rond 1985 het eerste contact mee hadden. Een groot wijnliefhebber en zeer kundig wijnmaker, die als geen ander weet dat wijn in de wijngaard wordt gemaakt en hier ook naar handelt. Hij kent ieder stukje perceel dat hij bezit uit zijn hoofd en weet hoe hij ermee om moet gaan. De liefde voor zijn vak is groot. Een bezoek aan Jean-Pierre is dan ook altijd zeer uitgebreid, want vol trots laat hij een brede serie wijnen proeven, waarbij hij bij iedere wijn uitweidt over hoe deze tot stand is gekomen. In 1959 vinifieert Jean-Pierre zijn eerste oogst. Het domein bestaat dan uit slechts 2 hectare. Al in die tijd is er veel aandacht voor de natuur. Tussen 1959 en 1980 lukt het Jean-Pierre om zeven hectare grond bij te kopen. Het land bewerkt hij met behulp van een paard, maar in 1965 wordt er een tractor gekocht en in 1974 mag het paard met pensioen. 1965 is ook het jaar dat Jean Pierre trouwt met Marthe.

 

De hierop volgende jaren worden kelder en opslagfaciliteiten verder uitgebreid. In de jaren tachtig doet de temperatuurcontrole van kelders en de vaten haar intrede en komt er de eerste pneumatische pers. In 1997 komt zoon Jean de gelederen versterken. In 1998 stappen vader en zoon over naar een biodynamische werkwijze van de wijngaarden. Jean trouwt in datzelfde jaar met Ludivine Cadé en een jaar later neemt het stel de 9 hectare wijngaard van de familie Cadé over. Het domein is nu 18 hectare groot – met 40% grand cru wijngaarden – en heet voortaan Dirler-Cadé. In de jaren die volgen nemen ze de wijngaarden onder handen. In 1999 komt het paard de tractor weer vervangen. Hun aandacht voor biodiversiteit in de wijngaard neemt toe. In de kelder maken ze gebruik van modernere apparatuur die moet helpen bij het zo natuurlijk mogelijk werken, zoals het verder terugdringen van het gebruik van sulfiet in de wijnen. Jean is al even perfectionistisch en enthousiast als zijn vader.

*** La Revue du Vin de France

2022 Pinot Réserve

2022 Pinot Réserve

De kern van ons werk in de biodynamica is het gebruik van preparaten, die tot doel hebben de kwaliteit van de bodem te verbeteren, de diepe worteling van de wijnstok te bevorderen en een harmonieuze ontwikkeling van de bladeren, bloemen en vruchten te bevorderen. Om de natuurlijke afweer van de wijnstok te versterken, gebruiken we verschillende kruidentheeën en afkooksels zoald brandnetel, paardenstaart, vlechtwerk, moerasspirea. Sinds enkele jaren worden op de percelen nestkasten voor mezen geplaatst, zodat deze vogels zich kunnen vestigen en druivenwormen kunnen eten.

Ludivine Cadé

Ludivine Cadé


13 95

per fles bij 6 flessen, 15.95 per fles

Wijnen van Domaine Dirler-Cadé

Ontdek de wijnregio van Domaine Dirler-Cadé

Ontdek het land van herkomst