Via bevriende wijnschrijver en Champagnekenner Gert Crum kwamen wij een bijzonder Champagnehuis op het spoor: Brigitte Beaufort uit Bouzy.
De champagnes van Brigitte Beaufort sluiten helemaal aan bij de huidige trends voor kleine zelfstandige producenten met bijzondere microcuvées en vintage champagnes. Na het plotselinge overlijden van Brigittes man in 2003 erft ze zijn vier hectare wijngaard. De druiven van deze wijngaarden worden tot dat moment altijd verkocht aan de lokale producenten. Brigitte neemt tegen alle adviezen in - en er zijn zelfs mooie aanbiedingen van producenten om haar grond te kopen - het dappere besluit om de wijngaarden zelf te gaan bewerken. Alhoewel ze niet uit de streek komt en geen achtergrond in de wijn heeft, volgt ze een opleiding viticultuur en vinificatie en gaat aan de slag. In 2008 besluit ze om een deel van haar oogst zelf te gaan vinifiëren en op te voeden.
Haar vier hectare Grand Cru-wijngaarden zijn verdeeld over veertien percelen in het dorpje Bouzy. Dit dorp ligt in het hart van de Champagne in het zuiden van de Montagne de Reims. De ligging van de wijngaarden op het zuiden en oosten zijn zeer geschikt voor de productie van pinot noir, wat met circa 90% het leeuwendeel van de aanplant uitmaakt. Daarnaast heeft ze ook wat schitterende percelen met chardonnay. Brigitte heeft het potentieel om 40.000 flessen te maken. Ze besluit echter om de jaarlijkse productie te maximaliseren op 6.000 flessen. Dit moet elk jaar weer een selectie zijn van de best presterende percelen, het mooiste fruit en de hoogste kwaliteit druiven. Deze strenge selectie wordt lokaal coeur de galippe genoemd. Alle druiven worden overigens wel door haar team geoogst en geselecteerd en ook geperst. Pas na het persen volgt de definitieve selectie van wat Brigitte wil behouden voor haar eigen cuvées. De rest van het sap wordt aan enkele handelshuizen verkocht, die daar gretig afnemer van zijn. Dat geeft haar de liquiditeit om dit ambitieuze project door te zetten.
De overige most verkoopt ze aan de grote champagnehuizen. Ze huurt een kleine, perfect geëquipeerde ruimte voor de vinificatie bij een bevriende wijnmaker uit het dorp. Daarnaast heeft ze de beschikking over prachtige diepe crayères (in het kalksteen uitgehouwen kelders) in het hart van het dorp Bouzy om lange flesrijpingen te realiseren. Al haar cuvées zijn zodoende van één oogstjaar en hebben tenminste zeven jaar ‘sur latte’ liggen rijpen op de fijne gistsporen, vooraf aan het dégorgement, de definitieve botteling.
0.75l
Elk jaar voelt het alsof we helemaal opnieuw beginnen. Mijn grootste plezier is om elke wijn van onze verschillende percelen te ontdekken, ze één voor één te proeven en ze zonder enig vooroordeel te gaan blenden. Mijn zintuigen en verbeelding de vrije loop te laten. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt mijn visie die ik heb voor de vintage verfijnder en begin ik een glimp op te vangen van de wijnen die ik ga produceren. Het moeilijkste daarna is om geduldig te zijn en te wachten totdat je de cuvée kunt ontdekken die ik me zeven jaar geleden had voorgesteld!
per fles