Châteauneuf-du-Pape rouge
Châteauneuf-du-Pape rouge

2020 Châteauneuf-du-Pape rouge

Domaine Chante Cigale 0.75l

31

50

per fles

De laatste jaren gebruikt Alexandre geen hout meer voor de opvoeding van deze rode châteauneuf, zowel de ver­gisting als de opvoeding vinden plaats op cementen cuves. Het unieke karakter van deze wijn komt volgens hem zo het best tot uiting.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

De laatste jaren gebruikt Alexandre geen hout meer voor de opvoeding van deze rode châteauneuf, zowel de ver­gisting als de opvoeding vinden plaats op cementen cuves. Het unieke karakter van deze wijn komt volgens hem zo het best tot uiting.

Proefnotitie

Alexandre besloot streng te selecteren en één mooie assemblage te maken, inclusief de Vieilles Vignes-wijngaarden: 65% grenache, 20% syrah, 10% mourvèdre en 5% cinsault. Op de neus een mooi zwart fruit van kersen en bramen en iets van peper. De smaak is zwoel, biedt zachte tanninen en is zeer harmonisch.

Schenkadvies

Nu tot 2034, 16-18°C

Wijn-spijs advies

Duif met pastinaak en tagiasche olijf.

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Châteauneuf-du-Pape

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Grenache noir/garnacha tinto (blauw), cinsault (blauw), syrah/shiraz (blauw), mourvèdre/monastrell (blauw)

Domeininformatie

Domaine Chante Cigale

Châteauneuf-du-Pape kent vele grote namen en de wijnen genieten veel aanzien. De streek heeft een behoorlijke omvang en kent een grote variatie aan bodem­soorten. Châteauneuf komt dan ook in vele stijlen voor, uiteenlopend van uiterst verfijnd tot intens heftig. Chante-Cigale heeft zich tussen al het geweld een eigen plek verworven. Met dit domein werken we al sinds eind jaren 70 samen’, eerst met Noël Sabon, vervolgens met schoonzoon Christian Favier en inmiddels alweer vele jaren met diens zoon Alexandre. Het domein ligt aan de rand van het dorp en bezit 32 hectare wijngaard verdeeld over de appellation, waarvan zeven hectare voor de productie van witte wijn. Op het domein is altijd al zeer kwalitatief gewerkt, maar de laatste jaren ontdekken we dat er toch nog stappen worden gemaakt. Niet alleen door de enorme energie die ook hier in de wijngaarden wordt gestopt, maar ook door wat keuzes in de vinificatie en opvoeding. Zo wordt er heel bewust minder met eikenhouten barriques gewerkt, en juist meer met cementen vaten en grotere houten foudres. De weking van de druiven is korter en de extractie lichter, terwijl voor de opvoeding meer tijd wordt genomen. Bij de witte wordt geen koude schilweking meer gedaan en wordt het toevoegen van sulfiet tot een absoluut minimum beperkt. Wij houden van hun wijnen, niet vanwege power of intensiteit, maar door de intrigerende luchtigheid en sublieme balans.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven