In Meursault halen we snel een broodje bij de bakker en rijden door naar de Côte de Nuits. Naar het dorp Chevannes in de Hautes-Côtes de Nuits, om precies te zijn. De volgende afspraak is met David Duband. We rijden over de hellingen, de hoogte in. Als we uitstappen voor het domein is het een paar graden koeler dan in Meursault. De lucht is dun en fris.
Duband is een zeer aimabele, expressieve man. Hij praat met emotie en overtuiging en maakt veel oogcontact. Het type wijnmaker dat diep over dingen nadenkt. David heeft een bepaalde stijl wijn voor ogen en weet hoe hij die moet verwezenlijken. Zo vindt hij luchtigheid het belangrijkst in een wijn. “Het is onmogelijk om een wijn te maken zonder dat de stijl van de wijnmaker er doorheen komt. Sommige critici schrijven dat het hebben van een stijl het terroir onzichtbaar maakt. Wat een onzin.” Zijn wijnen onderstrepen dit punt: stuk voor stuk bedienen ze zich van zó’n luchtigheid, transparantie en lichtvoetigheid, dat de verschillende terroirs juist enorm goed naar voren komen.
Zo vader, zo zoon
Duband is een man van details. De druiven worden voor een zachte extractie met de voeten getreden, tijdens de vergisting wordt er geen sulfiet gebruikt, en uit ervaring weet hij het gebruik van hele trossen tijdens de vergisting als volgt te verdelen: 60% voor de villagewijnen, 75% voor de premier cru’s en 90% voor de grand cru’s. Vanuit zijn proeflokaal, boven de kelders, kijken we uit op enkele van Dubands meest hooggelegen wijngaarden. Eén daarvan heet Louis Auguste, vernoemd naar zijn zoon, die ons ook even komt begroeten. Louis is een stoere en zeer taalvaardige jongeman, die zich volledig op het wijnmaken heeft gestort. De opvolging lijkt gewaarborgd op het domein. Tijdens het proeven van de witte wijnen steekt David van wal met een betoog over witte bourgogne: “Het is geen goed idee om een hoge zuurgraad in de wijn na te streven. Hier in de Hautes-Côtes de Nuits willen we juist witte wijn maken met rijkdom, met rijpheid. Te veel wijnmakers leggen de volledige focus op het zuur. Vaak zijn dit wijnen zonder plezier.” David Duband is het type man waar je graag nog uren mee doorpraat. Hij is zo geanimeerd, zo innemend, en zijn wijnen horen bij de top van de Bourgogne. Maar de tijd dringt: we moeten door naar Chablis.
0.75l
Het is geen goed idee om een hoge zuurgraad in de wijn na te streven. Hier in de Hautes-Côtes de Nuits willen we juist witte wijn maken met rijkdom, met rijpheid. Te veel wijnmakers leggen de volledige focus op het zuur. Vaak zijn dit wijnen zonder plezier.