Woensdag 26 maart, 9:00 ’s ochtends. Het is maar een kort ritje van ons hotel in het centrum van Beaune naar de kelders van Maison Camille Giroud aan de andere kant van de ring. We worden ontvangen door directeur en wijnmaker Carel Voorhuis. Hij werd geboren in Nederland, maar verhuisde al op heel jonge leeftijd met zijn familie naar Frankrijk. Hoewel hij nog een aardig woordje Nederlands spreekt, geeft hij de voorkeur aan het Engels. Op een tafel achter Carel staan 23 proefflessen voor ons klaar. Gelukkig hebben we lekker geslapen en goed ontbeten.
Ook Carel spreekt van een goed jaar, ook al is de kwaliteit niet voor alle producenten homogeen. Het is geen jaar om blind te kopen, vindt hij. Er was goede rijpheid, maar soms ook een hoge pH en veel suikers, wat voor Maison Camille Giroud – dat als boutique négociant afhankelijk is van de aankoop van druiven – maakte dat een strenge selectie van het fruit een vereiste was; dat moet je kunnen en durven. De oogst vond plaats van 2 tot 13 september, precies tijdens de hittegolf. Er werden gekoelde trucks ingezet om te zorgen dat het geoogste fruit zijn frisheid zou behouden. Ook kwam het van pas, net zoals we eerder deze week hoorden bij Tollot-Beaut, dat de variatie aan terroirs en microklimaten ervoor zorgde dat niet al het fruit in één keer rijp was. Het is de kunst om te weten wanneer welke wijngaard geoogst moet worden, en dan komt de ervaring van een eeuwenoud wijnhuis als Giroud van pas.
Plezier, structuur en concentratie
De warmte aan het einde van het groeiseizoen is vooral merkbaar aan het voluptueuze fruit dat de witte wijnen van Giroud in 2023 typeert. “We hebben heel zachtjes geperst om het contact met de schillen minimaal te houden. Het was dé grote uitdaging om zuren te behouden in de chardonnays.” Wij proeven dat dit perfect is gelukt. Over de hele lijn zijn de wijnen heerlijk fruitig en hebben een grote drinkbaarheid. Het bewaarpotentieel zal echter niet onderschat moeten worden, aldus Carel: “Vaak rijpen dit soort oogstjaren beter dan je zou denken. Het nadeel is vaak dat de wijnen in hun jeugd al zo goed zijn, dat mensen ze al op hebben voordat ze de kans hebben gehad om tot volle wasdom te komen. Er zit veel plezier in het fruit, maar de structuur en concentratie maken dit serieuze wijnen.” Met name bij de rode wijnen wordt ons tijdens het proeven duidelijk dat ze een groot bewaarpotentieel hebben.
0.75l
We hebben heel zachtjes geperst om het contact met de schillen minimaal te houden. Het was dé grote uitdaging om zuren te behouden in de chardonnays.
per fles
0.75l
(Voorverkoop)
per fles
0.75l
(Voorverkoop)
per fles
0.75l
(Voorverkoop)
per fles
0.75l
(Voorverkoop)
per fles