Door Xavier Kat, 28 juni 2024
Niet om de productie te kunnen vergroten, maar om meer ruimte te hebben om de opvoedingen te verlengen en ook om de gebottelde wijnen wat langer op te kunnen slaan. Al bijna 25 jaar werken we met deze zeer (bio)dynamische broers samen en hebben we ze op iedere weg die zij hebben bewandeld, op de voet kunnen volgen; de keuze voor biologisch werken, en later de overstap naar biodynamisch, het opstarten van het kleine, biologische handelshuis Bret Brothers, het aankopen van nieuwe wijngaarden en het aanleggen en verder uitbreiden van de vinificatie- en rijpingskelders. In de streek en ver daarbuiten zijn Jean-Philippe en Jean-Guillaume voortrekkers en inspirators van veel wijnmakers. Naast het biodynamisch werken op het land, wordt er ook in de kelder ‘natuurlijk’ gewerkt. Door de most te oxideren en te werken met meer vaste bestanddelen, hoeft er niet of nauwelijks sulfiet te worden gebruikt om de wijnen te beschermen. Een tijdje gingen de broers zo op in hun werk en de wereld waar ze inzaten, dat wij merkten dat sommige wijnen wat ‘funky’ begonnen te smaken. Onze proeverij bij hen in de kelder liet echter wat anders zien: prachtige, schone, frisse wijnen vol energie, zuiverheid en klasse!