Tuinder Kasper Hoex zul je niet snel stil zien zitten. Er is namelijk altijd wel wat te doen op het Beverwijkse Landgoed Rorik van waaruit hij zijn biologische-groentepakkettenservice runt. Het principe van De Groente Amsterdammer is simpel: je schrijft je vooraf in en betaalt vooruit. Zodra het seizoen begint tot aan het einde van het jaar kan je wekelijks jouw verse, onbespoten groentepakket ophalen op het landgoed of bij verschillende ophaalpunten in Noord-Holland. Kasper: “Community supported agriculture noemen we dat. Afnemers zijn in feite aandeelhouder van de oogst. Voor mij als boer is zo’n kleinschalige manier van produceren efficiënt. Aan supermarktproducenten moet de hele keten verdienen. De boer krijgt maar 10%, dat is toch niet eerlijk? Wij skippen een aantal schakels, waardoor we een eerlijke prijs kunnen rekenen. We voorzien inmiddels al 250 gezinnen van duurzaam geteelde groenten.”
Duurzaam paradijs langs de A9
Je kunt Kasper gerust een idealist noemen. Als student Future Planet Studies aan de UvA houdt hij zich al bezig met de grote uitdagingen op het gebied van ecologie en voedsel. Vanuit zijn drive om iets te dóen, begint hij na zijn studie ‘disruptief’ campagnebureau Alhambra en helpt hij bedrijven en NGO’s met duurzame oplossingen voor de toekomst. Toch blijft er iets knagen. Kasper: “Ik had heel sterk de behoefte om op mijn eigen vierkante meter meer bij te dragen, om fysiek bezig te zijn. Ik ben toen gaan doen wat ik vroeger als kind al graag deed, namelijk groenten verbouwen en die verkopen aan mensen die ik ken. Ik voelde meteen: dit is de goede weg, dit past bij mij.” Hij schrijft zich in voor een biodynamische boerenopleiding en wanneer hij in 2020 de kans krijgt om mee te doen met de herontwikkeling van een stuk grond aan de A9, grijpt hij die met beide handen aan. Het idee van Landgoed Rorik, want zo noemen Kasper en mede-initiatiefnemers hun project, is een “duurzaam paradijs waar landbouw, natuur en recreatie samenkomen”. En precies dat is het geworden. Er is een camping met ecolodges, een wijntuin, een fruitboomgaard en daaromheen liggen de velden waarop Kasper zijn groenten verbouwt. Vorig jaar verwezenlijkte hij samen met chefs Lenny Ylstra en Kees Elfring een andere grote droom, de opzet van een zelfvoorzienend restaurant op het landgoed waar zijn groenten centraal staan: ‘wegrestaurant’ Zacht Staal (een aanrader!).
Ja lieve mensen, bedenk maar alvast wat jullie met al deze sla gaan doen!
Samen de voedselketen veranderen
Het moge duidelijk zijn, we hebben hier te maken met een bevlogen ondernemer. Maar ook die kunnen niet alles in hun eentje. Kasper: “Gelukkig heb ik een hele fijne groep mensen om me heen die helpen met zaaien, planten, oogsten en eigenlijk alles wat er moet gebeuren. Anders zou het denk ik niet lukken. We geven overigens 15% korting op het pakket wanneer je per seizoen twee keer een dagje meedraait. En trouwens, ook als je geen abonnement bij ons hebt, ben je van harte uitgenodigd op het landgoed om te helpen. Je wordt uitbetaald in groenten!” Alle hulp is welkom dus, want zodra het weer een beetje meewerkt en er geoogst kan worden, moet er in korte tijd veel gebeuren. Kasper: “Een bosje radijsjes oogsten is leuk, maar 250 pakketten per week vullen én een restaurantkeuken bevoorraden, is wel even andere koek. Als het weer meezit, zijn de pakketten heel rijkelijk gevuld, maar het kan natuurlijk ook tegenzitten door kou, droogte of ongedierte dat een deel van de oogst heeft opgegeten. Het is aan mij om de mensen in dat geval uit te leggen hoe dat komt en daar is eigenlijk altijd wel begrip voor.” Dat uitleggen doet hij heel modern via YouTube. Elke week krijg je als koper een mail met een filmpje van Kasper die laat zien hoe de gewassen erbij staan en wat er deze week in het pakket zit. Of waarin hij soms alvast waarschuwt: “Ja lieve mensen, bedenk maar alvast wat jullie met al deze sla hier gaan doen!”
Sla is echt mijn ding
Want sla, dat is misschien wel Kaspers favoriete groente. Hij teelt inmiddels meer dan dertig verschillende soorten. “Ja, sla is echt mijn ding. Het groeit lekker snel en ik vind de groeivorm mooi, in zo’n rozet. Ik heb van alles: kropsla natuurlijk, lollo bionda en rossa, radicchio, rucola, maar ook minder gangbare soorten als Franse batavia of rode Romeinse sla (romaine). Die vind ik zelf supermooi. Ook maak ik elke week een salademix waar ik mijn creativiteit op loslaat. Een beetje snijsla, wat verse kruiden, venkeltoppen en dan nog iets bitters erbij als roodlof of bladmosterd. Een goede mix heeft verschillende kleuren en structuren. Ik hoor van veel mensen dat ze de sla in het pakket het lekkerst vinden. Je kunt onze sla, in tegenstelling tot die uit de supermarkt, ook wel tien dagen goed houden. Dat is het voordeel van telen in de volle kleigrond ten opzichte van de kas. Het maakt de krop steviger, weerbaarder en lekkerder!