Alle blogs

Aan de po(o)rt van de wijnhemel: Douro

Door Job Joosse, 4 september 2025

Job neemt zijn vriendin mee voor een romantisch weekend in Porto vol lekker eten, wijn én een bezoek aan een vermaard wijnhuis in de Dourovallei.

Dag 1 – Porto in geuren, kleuren en tegels

Bij aankomst voelen we het meteen: Porto is een stad met karakter. Het heeft een prachtig historisch centrum vol omhoog en omlaag slingerende straatjes en vele gezellige barretjes. De rivier de Douro deelt de stad op in twee delen. We starten onze verkenning in Ribeira, het oudste deel, dat met zijn kleurrijke huizen op de UNESCO-wereld-erfgoedlijst staat, en genieten op een van de vele terrasjes aan de kade van het uitzicht en de verkoelende bries vanaf de Atlantische Oceaan. ’s Middags bezoeken we twee architectonische hoogstandjes; de Dom Luís I brug – een indrukwekkend bouwwerk, waarvandaan je een adembenemend uitzicht hebt over Porto en het São Bento station dat beroemd is om zijn mozaïeken van 20.000 azulejos-tegels. Een kunstwerk op zich. Bij het vallen van de avond schuiven we aan voor wat hapjes bij Pátio 44, een Bib Gourmand-restaurant met een verrassend betaalbare kaart. Écht dineren doen we later op de avond bij Culto ao Bacalhau, waar we genieten van de nationale trots: gezouten en gedroogde kabeljauw.

 

Dag 2 – Op ontdekking in de lodges van Vila Nova de Gaia

Een bezoek aan Porto is niet compleet zonder een portproeverij. Aan de overkant van de rivier, in Vila Nova de Gaia, bevinden zich de beroemde ‘Port shippers’ zoals Taylor’s en Graham’s, waar overal geproefd kan worden. Vanaf de 17e eeuw vestigden handelaren zich hier om port op te slaan in ‘lodges’ en vanuit daar te exporteren. Het koele, vochtige klimaat maakt deze plek ideaal voor het rijpingsproces van port. ’s Avonds mag er gelukkig weer gegeten worden. We proeven francesinha, een stevige sandwich met vlees en biersaus en polvo à Lagareiro, inktvis met knoflook en olijfolie. Op de wijnkaart zien we een goede bekende, de Vinho Verde van Soalheiro: heerlijk fris, verkwikkend en licht in alcohol.

1. Wijngebied Douro | 2. Ingeblikte vis; dé specialiteit van Portugal en alleen al een lust voor het oog | 3. Inmiddels werkt de hele familie Bouchard mee op Quinta do Tedo 1. Wijngebied Douro | 2. Ingeblikte vis; dé specialiteit van Portugal en alleen al een lust voor het oog | 3. Inmiddels werkt de hele familie Bouchard mee op Quinta do Tedo 1. Wijngebied Douro | 2. Ingeblikte vis; dé specialiteit van Portugal en alleen al een lust voor het oog | 3. Inmiddels werkt de hele familie Bouchard mee op Quinta do Tedo

1. Wijngebied Douro | 2. Ingeblikte vis; dé specialiteit van Portugal en alleen al een lust voor het oog | 3. Inmiddels werkt de hele familie Bouchard mee op Quinta do Tedo

Dag 3 – Per spoor en boot door de Dourovallei

De volgende ochtend nemen we de Linha do Douro richting Pinhão en Peso da Régua. Deze treinrit wordt beschouwd als een van de mooiste van Europa: de spoorlijn volgt de rivier, langs steile wijngaarden, door tunnels en langs charmante bergdorpjes. In Pinhão stappen we over op een traditionele rabelo-boot, waarmee vroeger de wijnvaten naar de stad werden vervoerd. Vanaf het water heb je een spectaculair uitzicht over de terraswijngaarden van de Douro en de quinta’s (wijnhuizen). Op het terras van DOC, het restaurant van chef Rui Paula, blijven we ons verbazen over het uitzicht. Zou dit het mooiste wijngebied ter wereld kunnen zijn? De chef verrast ons met een tasting menu, waar uiteraard bijpassende wijnen uit de streek bij worden geschonken. Gelukkig overnachten we maar vijf minuten verderop: in de B&B van ons eigen porthuis Quinta do Tedo, waar Vincent en Kay Bouchard ons met open armen ontvangen en een klein glaasje van hun eigen port serveren voordat we gaan slapen.

"Zou dit het mooiste wijngebied ter wereld kunnen zijn?"

Job Joosse

Dag 4 – De wijngaard in op Quinta do Tedo

De laatste dag van onze trip brengen we door op Quinta do Tedo. Dochter Odile Bouchard neemt ons mee op een wandeling door hun prachtige wijngaarden en de kelders waar de wijnen liggen  te rijpen. We proeven drie verschillende portstijlen naast elkaar: fine tawny, late bottled vintage en vintage, en mogen daarna direct aanschuiven voor de lunch op het terras. Er wordt bochecha de vaca, batata e alho negro (gestoofde runderwang met aardappel en zwarte knoflook) geserveerd met een glas rode douro van het huis. We besluiten de maaltijd met een tábua de queijos (kaasplankje) met een laatste drupje tawny en dan is het alweer tijd om afscheid te nemen van de Bouchards en de Dourovallei. Één ding is zeker: ooit komen we hier terug.

"Wij lijken haast vergeten hoe ongelooflijk bijzonder port eigenlijk is"

Job Joosse

Driemaal Douro: kracht, kruidigheid en karakter

2022 Rouge - Douro

2022 Rouge - Douro

15 10

per fles bij 6 flessen,
16.75 15.60 per fles

Fine Tawny 8 years - Port

Fine Tawny 8 years - Port

13 95

per fles bij 6 flessen,
15.60 14.50 per fles

2020 Vintage Port

2020 Vintage Port

62 50

per fles bij 6 flessen,
69.50 64.50 per fles

Tips in en rondom Porto:

Pátio 44

Passeio De São Lázaro, 44, Porto

Culto ao Bacalhau

Rua Formosa 322 Loja R8, Porto

DOC

Estrada Nacional 222, Folgosa

Quinta do Tedo

Quinta do Tedo N222 M512, Folgosa

Seixo by Vasco Coelho Santos

Quinta do Seixo, Tabuaço, 5120-495

Alle wijnen

Benieuwd naar ons wijnaanbod?

Ontdek meer