Sybille werd geboren in een familie van wijnmakers, -handelaren, vatenmakers en kuipers, in het dorpje Lieser in het hart van de Moezelvallei. Zelf kiest ze aanvankelijk voor iets heel anders: een studie Business Administration in Wuppertal, ver weg van de familiewijngaarden. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan.
Ze opent een wijnwinkel om haar studie te bekostigen en leert zo de grote witte wijnen uit Frankrijk en Italië kennen. Veelal strakker en droger, wat indruk maakt op de wijnliefhebster die opgroeide met de traditionele, zoete Moezelwijnen. Sybille ontwikkelt de drang om een Moezel Riesling te creëren die zich kan meten met de cuvées uit de bekende topgebieden. In de jaren tachtig keert ze terug naar Lieser waar haar man Marcus en zij de totale controle over de familiewijngaarden en het wijnmaken krijgen. Ze doen de chemische onkruidverdelgers de deur uit en laten bloemetjes en plantjes tussen de wijnstokken weelderig groeien. De wijnstokken worden daardoor gedwongen om dieper te groeien, en bereiken een grotere diversiteit aan voedingsstoffen.
Tegelijkertijd blijft de sterk leisteenhoudende bodem gezond. Dit doet de veertig tot maar liefst zeventig jaar oude wijnstokken goed. Al vanaf haar eerste oogst, in 1984, proef je de verandering: de wijnen bezitten een geweldige mineraliteit, uitstekende natuurlijke zuren en een perfecte balans. Een nieuwe stijl Moezelwijnen is geboren! Sybille is ambitieus en breidt het domein uit. Ook de nieuw aangekochte wijngaarden zijn beplant met oude stokken en hebben een helling van tot wel zeventig graden. De zon schijnt er haast verticaal op, terwijl het water van de Moezel het zonlicht nog eens reflecteert. Dankzij dit uitbundige zonlicht ontwikkelen de druiven zich optimaal en zorgen voor veel geur- en smaakstoffen. Sybille plukt de druiven zo laat mogelijk, opdat deze de tijd hebben ‘karakter’ te ontwikkelen. Het resultaat is verbluffend!
De schitterende wijngaarden van Kuntz liggen op de steile (70% hellingshoek) grand cru akkers van Niederberg-Helden, met wijnstokken die bijna honderd jaar oud zijn. Sybille vertelt dat het aantal wijnproducenten in de Mosel de laatste decennia is afgenomen. De kleinere producenten en, zoals zij ze noemt,de hobby-wijnmakers zijn min of meer gestopt. De serieuze producenten hebben hierdoor verder kunnen groeien. Ook ziet ze dat er in de Mosel naast de riesling andere druiven worden aangeplant zoal pinot blanc, pinot gris, pinot noir, dunkelfelder, dornfelder, sauvignon en chardonnay. Overigens niet op haar domein, want voor Sybille geldt: Mosel is riesling en riesling is Mosel! Natuurlijk wordt er ook stilgestaan bij de klimaatverandering die sinds twintig jaar echt voelbaar is. In de Mosel betekent dit vooral dat er met meer regelmaat topjaren worden gemaakt. Tegelijkertijd loert er ook gevaar, omdat het weerbeeld steeds extremer is: vaker storm, hagel en lange periodes van droogte. Met name de jongere wijnstokken lijden hier onder. Maakt ze in de kelder gebruik van nieuwe technieken? Ze antwoordt dat ze met de overgang naar biodynamische wijnbouw, ook in de kelder juist heel klassiek werkt, met spontane vergistingen en minimale interventie. Alles draait om gezonde druiven en daarna de natuur haar gang laten gaan. In de wijngaard is ze overgestapt op een andere snoeiwijze, van een enkele Cordon naar een enkele Guyot. Dat geeft haar een betere balans tussen bladoppervlak en de hoeveelheid trossen, met een betere rijpheid van de druiven tot gevolg.
0.75l
Met de overgang naar biodynamische wijnbouw, werk ik ook in de kelder juist heel klassiek met spontane vergisting en minimale interventie.
per fles