Sardinië is het op één na grootste eiland in de Middellandse Zee en daarnaast een unieke wijnregio met een geheel eigen karakter. Ver weg van het vasteland heeft het eiland zijn eigen druivenrassen, wijntradities en smaaksignatuur ontwikkeld.
Op Sardinië, onder de Italianen beter bekend als Sardega, speelt wijn een belangrijke rol in het dagelijks leven. In landelijke dorpen is de huisgemaakte wijn net zo belangrijk als olijfolie en brood. De aandacht voor terroir, authenticiteit en inheemse rassen proef je terug in de wijn net als de mediterrane charme.
Historie
Sardinië kent een rijke wijngeschiedenis die echt verschilt van het vasteland. Een aantal inheemse druivensoorten zijn vanwege de geïsoleerde ligging bewaard gebleven, die typisch Sardijnse wijnen opleveren. Hoewel de focus tot de jaren tachtig meer op kwantiteit dan kwaliteit lag, is er een grote switch geweest naar kleinschaliger produceren waardoor ook de kwaliteit toe nam.
September en oktober staat op Sardinië compleet in het teken van ‘la vendemmia’, de oogst. Dit laten ze hier niet onopgemerkt voorbijgaan en gaat gepaard met een groot feest - de oogstfeesten. Een van de bekendste wordt gevierd in het stadje Milis wanneer de stad transformeert in een grote wijnkelder.
Klimaat
Invloed van zon, zee en wind heeft groot effect op de geproduceerde wijnen. Ze zijn robuust, ziltig en kruidig. De zeewind zorgt voor ventilatie in de wijngaarden en de warmte zorgt voor goede rijping. De hoger gelegen terrassen of heuvels kennen koele nachten, wat bijdraagt aan de frisheid van de wijnen.
Druiven
Er staan zo’n vijftien verschillende variëteiten aangeplant. Van grenache, die ze hier cannonau noemen, tot de witte vermentino druif. De cannonau is dé trots van Sardinië. De wijnen zijn krachtig, met tonen van rood fruit, kruiden, leer en mediterrane struiken. Vermentino, de witte ster van Sardinië, geeft levendige, frisse wijnen met tonen van citrus, witte bloemen, amandel en een ziltige mineraliteit. Hiernaast worden ook internationale druivenrassen aangeplant zoals cabernet franc, merlot en syrah.