Onze wijnwereld

Sardinië

Ontdek de wijncultuur van de regio

In de Tyrreense zee ten westen van Italië ligt het eiland Sardinië; onder de Italianen beter bekend als Sardegna. Het Italiaanse eiland kent een rijke wijngeschiedenis en hierdoor ook een echte wijncultuur, die echt verschilt van het Italiaanse vasteland. Een aantal inheemse druivensoorten leidt tot de productie van typisch Sardijnse wijnen. Het terroir van Sardinië is zeer geschikt voor het verbouwen van verschillende druivenrassen, er staan zo’n vijftien verschillende variëteiten aangeplant. Van grenache - die ze hier cannonau noemen - tot de witte vermentino druif. Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw lag de focus meer op kwantiteit van op kwaliteit. Hierna werd op veel kleinere schaal wijn gemaakt en nam ook de kwaliteit toe. Producenten gingen zich meer en meer richten op het maken van kwaliteitswijn. September en oktober staat op Sardinië compleet in het teken van ‘la vendemmia’, de oogst. Dit laten ze hier niet onopgemerkt voorbij gaan en gaat gepaard met een groot feest - de oogstfeesten. Een van de bekendste wordt gevierd in het stadje Milis wanneer de stad transformeert in een grote wijnkelder.

Ontdek de wijndomeinen van Sardinië

Ontdek het land van herkomst

Wijnen uit Sardinië