AgriPunica is ooit gestart als een samenwerking tussen Tenuta San Guido (Sassicaia), Cantina di Santadi uit Sardinië en de gevierde Toscaanse oenoloog Giacomo Tachis. Het idee kwam van de laatste die zeer geïnspireerd was geraakt door de kwaliteit en mogelijkheden van de carignanodruif (carignan) op het Italiaanse eiland Sardinië. Als oudwijnmaker van Sassicaia en expert in het werken met cabernet en merlot, was hij zeer geïnteresseerd om op het eiland te experimenteren met ‘zijn’ Bordelaise druiven.
In 2002 werd de benodigde grond gekocht van twee wijndomeinen: Barrua en Narcao. Beide uit het gebied Basso Sulcis, in het zuidwesten van Sardinië. Deze regio is vanwege milde winters en warme, droge zomers, perfect voor de productie van rode wijn.
Wij verbouwen de wijnstokken op ons land met zorg en op een duurzame manier, maar ook met de passie die ons altijd heeft gekenmerkt.
De ambitie die Tachis met Agripunica had – het maken van rode topwijnen op Sardinië met als basis de inheemse carignano, aangevuld met Bordelaise druiven – werd al snel een doorslaand succes. Daarnaast ging hij zich ook concentreren op het maken van witte wijn, waarbij hij zich opnieuw liet inspireren door een lokale druif (vermentino) en een internationale druif (chardonnay), ook dit werd een groot succes.
Toen Tachis een stap terug wilde doen, volgde een van zijn toemalige leerlingen hem op: Umberto Trombelli. Trombelli heeft als doel om het levenswerk van Tachis voort te zetten. Hij produceert kwaliteitswijnen die jong heftig ervaren kunnen worden, maar door flesrijping worden het pareltjes vol verfijning en balans.