Champagne Pierre Péters is een klein, onafhankelijk champagnehuis, dat behoort tot de allerbeste champagneproducenten van dit moment. Topcuvées van dit domein, zoals Les Chétillons, beginnen een schaars goed te worden.
Pierre Péters maakt alleen maar blancs de blancs, grand cru champagnes, van druiven voor 100% uit eigen wijngaard. Het domein is gelegen in Mesnil-sur-Oger, in het hart van de Côte des Blancs, waar het ook prachtige wijngaarden heeft, waaronder dus de beroemde Chétillons. Andere wijngaarden liggen bij de eveneens beroemde dorpen Oger, Avize en Cramant. Het huis werd in 1919 opgericht door Camille Péters en draagt nog altijd de naam van de oudste zoon van Camille: Pierre Péters. Hij leerde het vak vroeg, op zijn twaalfde stond hij al alleen op beurzen en droeg bij aan de verkoop. Na zijn moeders overlijden in 1949, wijdde hij de rest van zijn leven aan de verdere ontwikkeling van het merk en zijn wijngaarden Vandaag de dag wordt het huis geleid door de zesde generatie van de familie Péters, de begenadigde oenoloog en wijnmaker Rodolphe Péters. Onder zijn inspirerende leiding maakte het huis de laatste jaren enorme progressie. De terroir is voor hem zeer belangrijk, evenals het kiezen van het juiste oogstmoment, waarbij hij zoekt naar rijpheid van het fruit, in combinatie met een prominente zuurgraad. Verder is RodolRodolphe enorm bekwaam in de kelder, waar hij zeer gedetailleerd werkt en streng selecteert. Ook het rijpen van zijn wijnen heeft hij tot een kunst verheven; grote champagne ontstaat niet per toeval.
*** La Revue du Vin de France
0.75l
Onze wijngaard, van iets meer dan 19 hectare, ligt voornamelijk in het gebied van de "Côte des Blancs" en meer specifiek in de dorpen Mesnil sur Oger, Oger, Cramant en Avize. Deze grote terroirs, gelegen een paar kilometer ten zuiden van Epernay, lagen op een kalkachtige rots die een echte watertank is. De wijnstokken op de heuvels zijn naar het oosten georiënteerd, waardoor ze beschermd zijn tegen de westenwind. We zijn ons bewust van onze kostbare wijngaarden en gebruiken duurzame landbouwmethoden met als doel de beste druiven te produceren met respect voor ons land, het milieu en de natuur.
per fles
1858
De start van de Péters saga
Gaspar Péters, geboren in Luxemburg, trouwde met een mevrouw Doué, eigenaar van wijngaarden in Le Mesnil en begon met ongeveer 2 hectare. Net als hun zoon Louis Joseph Péters verkochten ze, naast hun kwekers- en koopmansstatus, hun hele oogst aan handelsbedrijven.
1919
Bottelen onder eigen naam
Camille Péters, zoon van Louis Joseph, was een van de eerste telers uit de Champagnestreek die besloot onder zijn naam flessen te oogsten, te verwerken en te verkopen.
1929
Het belang van goede marketing
Ondanks de wereldwijde crisis besloot Camille Péters marketing te ontwikkelen en begon hij zijn productie te verkopen onder de merknaam "Camille Péters".
1930
Les Chétillons
Camille Péters verwierf 2,5 hectare op een plaats genaamd "Les Chétillons".
1932
Commerciële verkoop begint
Pierre Péters, de oudste zoon van Camille, 12 jaar oud, begon zijn eerste beurzen alleen te bezoeken en zo de verkoop te ontwikkelen.
1944
Overlijden Camille
Camille Péters overleed plotseling en Pierre nam de het domein over.
1946
Eerste oogst onder de naam Pierre Péters
Het eerste oogstjaar onder de merknaam Pierre Péters (1944). Nadat zijn moeder in 1949 stierf, ondersteunde Pierre de opvoeding van zijn jongere zussen. 35 jaar lang wijdde hij zijn leven aan de ontwikkeling van het merk en zijn wijngaarden in de "Côte des Blancs".
1967
Pierre draagt landgoed over aan zoon
Na ernstige gezondheidsproblemen droeg Pierre het familielandgoed over aan François, zijn tweede zoon, die de ontwikkeling en duurzaamheid tot 2008 verzekerde. Gedurende deze 40 jaar breidde hij de oppervlakte uit tot 17,5 hectare en verbeterde hij de omzetgroei in Frankrijk en daarbuiten dramatisch.
2007
Rodolphe aan het roer
Rodolphe Péters, oenoloog-wijnmaker, kwam bij het familiehuis na 12 jaar ervaring in bedrijven die dicht bij de wereld van wijn en champagne staan. Hij nam in 2008 het familielandgoed over en begon zich op een nog kwalitatievere manier te concentreren op het wijnmaken. Hij heeft ook bijzondere aandacht besteed aan de ontwikkeling van de reputatie en het imago van het familiemerk in Frankrijk en in het buitenland, dat nu meer dan 80% van het volume aan verkoop vertegenwoordigt.
2009
De eerste rosé champagne
Presentatie van de "Rosé for Albane". Een kleine revolutie voor het familiedomein dat altijd Blancs de Blancs Champagnes heeft geproduceerd.
2016
Een nieuw familieverhaal
Presentatie van de serie "L’Etonnant Monsieur Victor". Een assemblage gemaakt met het beste van het domein. Een nieuw familieverhaal om te vertellen.
2019
Jubileum: 100 jaar
Verhuizing naar een nieuw pand en viering van het honderdjarig bestaan van het Domaine, ter gelegenheid waarvan er een jubileumcuvée uitgebracht wordt genaamd HERITAGE: een verkorte versie van 19 jaargangen geproduceerd door 4 generaties. Lancering van een nieuw perceel vanuit de plaats Montjoly in Mesnil sur Oger.