Onze wijnwereld

Marlborough

Ontdek de wijncultuur van de regio

In Marlborough, gelegen op het noordelijkste puntje van het Zuidereiland, bevindt zich zeker de helft van de wijngaarden van Nieuw-Zeeland. De regio staat volop in de belangstelling in de internationale wijnwereld. Dat is nogal een prestatie als je nagaat dat hier tot 1973 geen professionele wijnbouw plaatsvond. Pas omstreeks 1980 kwamen de eerste flessen Sauvignon Blanc op de markt; zij vielen meteen goed in de smaak. De Australiërs David Hohnen en Kevin Judd zagen zo veel potentie in het wijngebied, dat zij er het domein Cloudy Bay startten en hun wijnen groots op de markt durfden te brengen. In 2007 had Marlborough ruim 11.000 hectare wijnland en groeide het aantal wijnmakers in het gebied tot meer dan 100. Zij hebben echter nooit aan massaproductie gedaan. Kwaliteit gaat boven kwantiteit; dit maakt de wijnen kostbaar maar klanten betalen er graag voor. Het is een combinatie van factoren die het gebied zo enorm interessant maakt: Marlborough kent lange dagen, koele nachten, een felle zon en een milde, droge herfst. In dit klimaat krijgen de wijnen de kenmerkende ‘Kiwi-stijl': veel suikers, maar zeer verfrissend door (dankzij) de hoge zuren. Uiteraard speelt ook de alluviale bodem (vruchtbaar door het rivierslib) vol kleien een rol bij de totstandkoming van deze ideale terroir. De meest gebruikte druivensoorten zijn de sauvignon blanc en chardonnay, maar ook van riesling en pinot gris worden prachtige wijnen gemaakt. De pinot noir lijkt de grote belofte van Marlborough; hij gedijt fantastisch in het klimaat dat zo lijkt op dat in de Bourgogne.

Ontdek de wijndomeinen van Marlborough

Ontdek het land van herkomst

Wijnen uit Marlborough