Samuel is afkomstig van het beroemde wijnhuis Billaud-Simon, waar hij de wijnmaker was. Maar omdat de familie het domein verkocht, zonder zijn toestemming, raakte hij opeens alles kwijt. Hij spande een rechtszaak aan en kreeg uiteindelijk zijn deel van de wijngaarden terug. Hierdoor heeft hij nu een klein domein, met enkele topwijngaarden. Daarnaast probeert Samuel het domein beetje bij beetje te vergroten door grond te pachten en perceeltjes aan te kopen. Midden in het dorp heeft hij een prachtig plekje voor zijn domein, met kelderfaciliteiten die hij geheel naar wens heeft laten bouwen. Samuel past de vinificatie en opvoeding aan per wijn, per perceel. Soms kiest hij voor rvs, soms voor hout en dan weer een combinatie van beide, terwijl hij de duur van de opvoedingen aanpast naar gelang het resultaat. Ook kiest hij voor andere type eikenhouten vaten dan de reguliere Bourgogne-vaten. Zo werkt hij met vaten met een dubbele inhoud, van 456 liter, die ook wat dikkere duigen hebben. Hierdoor is de oxidatie via het vat kleiner en geeft het ook minder houtsmaak af. Hij zoekt naar wijnen met spanning, evenwichtig en zuiver, die bovendien de karakteristieken van het terroir weerspiegelen. ** La Revue du Vin de France
0.75l
Let’s cut to the chase. Samuel Billaud is one of the most exciting winemakers in Chablis. He has the “touch” that elevates wines to another level, an uncommon sense of completeness and complexity. Would I put him in the same tier as Vincent Dauvissat and Raveneau? I would.
per fles