Vanaf het eerste moment is er een klik met David. Hij is bescheiden, zonder valse bescheidenheid. Hij is zeer kundig en staat altijd open om nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Hij blijft zichzelf en zijn wijnen continu verbeteren. Je merkt aan alles dat hij veel contacten onderhoudt met andere wijnboeren, waarmee hij veel kennis uitwisselt. Het is mooi om te zien hoe ook anderen lovend over hem zijn en dat de wijnen van het domein inmiddels fantastische waarderingen krijgen in de pers. Zelf zijn wij al jaren fan. Zijn stijl combineert altijd een zekere gulheid en opulentie met een grote mate van elegantie, transparantie, zuiverheid en verfijning. Zijn domein blijft klein, maar inmiddels bezit David 6,5 hectare. Het domein van Croix ligt in het centrum van Beaune, met prachtige kelders onder de gebouwen. Het is allemaal niet heel groot, maar er is meer dan voldoende ruimte. Het project “Croix & Coubert” startte hij samen met zijn studievriend, die zelf uit de Jura komt. David was altijd al gek op de Jura – en dan met name op de savagnin-druif – en de mannen hadden altijd al het voornemen om samen iets te gaan doen. Ze maken niet-oxidatieve Jurawijnen.
Maar zijn focus ligt hier in de Bourgogne. Voor zijn wijnen kiest bij voor houtrijping waarna de wijn nog enkele maanden in tank verblijft. De wijnen klaren dan op natuurlijke wijze, waardoor er nauwelijks gefilterd hoeft te worden voorafgaand aan de botteling. Daarnaast gebruikt David tijdens de rijping geen sulfiet meer. Bij een aantal wijnen werkt hij deels met grappes entières (vergisting en weking van hele trossen), maar dit bekijkt hij per cuvée. In de vinificatie maakt hij wel gebruik van piegeage, omdat dit de wijnen textuur geeft.
*** La Revue du Vin de France
0.75l
Als je maar zacht met de druiven omgaat, geeft dit verder geen extractie van harde tanninen. Die komen namelijk van de pitjes.
per fles