André Perret is niet iemand die graag in de spotlights staat, maar als de wijnen die je maakt zo grandioos mooi zijn, dan kan het niet anders dan dat je opvalt.
Zelf geeft hij graag alle credits aan zijn bijzondere wijngaarden, en met zijn Clos Chanson, Coteau de Chéry en les Gisières bezit hij ook enkele grote troeven. Toch komt alle eer deze bescheiden wijnmaker zelf toe, want werkelijk alles uit zijn portfolio is onderscheidend. Voor de wijnen uit Condrieu was dit bekend, maar ook zijn rode wijnen uit Saint-Joseph zijn nu definitief doorgebroken en krijgen topscores in de internationale wijnpers. Grappend noemde André Perret zijn dochters, van wie de ene blond was en de ander bruin, Côte Blonde en Côte Brune, naar de beroemde wijngaarden in het nabijgelegen Côte-Rôtie. En terwijl Côte Blonde koos voor een andere carrière, koos Côte Brune voor de wijn. Zij volgde haar opleiding in Lyon en liep vervolgens stages in Californië en Chili. Alweer sinds 2019 werken dochter Marie en vader André nu samen en inmiddels heeft André het domein overgedragen aan zijn dochter.
De kleine barriques van 228 liter werden vervangen door 400-litervaten, waardoor er minder houtinvloed is en ook minder oxidatie van de wijnen. Zeker nu de jaren warmer worden, wordt er gezocht naar maximale frisheid; door net iets eerder te oogsten, de witte druiven niet te weken, maar de hele trossen direct te persen, niet te bâtonneren (het omroeren van de neergeslagen gistcellen) etc. Op deze wijze worden de wijnen niet te log en blijven ze mineraal en expressief. Gelukkig voor ons en voor u maakt het domein ook schitterend rood dat inmiddels eenzelfde status begint te krijgen als de witte wijnen. Josh Raynolds van Vinous stelt zelfs dat de Saint-Josephs van Perret tot de beste van de streek behoren en menig côte-rôtie achter zich laten. Ook Decanter en Robert Parker’s Wine Advocate belonen de rode wijnen met topscores. Voor de trouwe fans – waartoe wij ons-zelf ook rekenen – een mooie bevestiging van iets wat we allang wisten. De tijden dat dit een goed bewaard geheim was, zullen we helaas achter ons moeten laten. André staat niet graag in de spotlights maar als je zulke mooie wijnen maakt, kan het niet anders dan dat je opvalt.
** La Revue du Vin de France
0.75l
De stokken steeds ouder worden, wat een positieve invloed heeft op de kwaliteit, daarnaast ben ik voorzichtiger met de extracties en laat ook meer hele trossen vergisten.
per fles
0.75l
(Voorverkoop)
per fles