Cantina Paltrinieri ligt in Cristo di Sorbara, vlak bij de stad Modena, in een smalle, vlakke strook tussen de rivieren Secchia en Panaro, het historische deel van de streek. De grootvader van Alberto werd verliefd op de streek en verruilde zijn carrière als chemicus voor die van wijnboer.
Mijn grootvader kwam niet uit de wijnwereld en had ook geen verdere bagage van ouders die hem vertelden hoe hij de dingen moest doen. Hij was gepassioneerd en wilde vooral kwaliteit maken, vanaf het eerste begin.
De ouders van Albrto zetten de manier van werken van grootvader Achille voort en maakte hun wijnen volgens de, hier traditionele, ancestrale methode. Daarbij wordt de niet volledig uitgegiste wijn gebotteld, waarna de gisting op fles verder gaat en het vrijkomende koolzuur in de fles gevangen blijft.
In de jaren tachtig kwamen de grote producenten op, die met de nieuwe methode grote hoeveelheden goedkope, mousserende, zoete rode wijn maakten.
Nadat Alberto op het domein kwam werken, verplaatste de focus naar de zuurdere sorbaradruif. Een compleet andere stijl, die de markt in eerste instantie niet begreep en zelfs niet wilde. Maar volgens Alberto kan je binnen traditie dingen veranderen en verbeteren. Dat continue proces is zijn passie voor wijn maken. Hij en zijn vrouw Barbara hebben nu 17 hectare wijngaard in het hart van ‘Lambrusco di Sorbara’.