Lirac rouge 'La Dame Rousse'
Lirac rouge 'La Dame Rousse'
Alle wijnen

2019 Lirac rouge 'La Dame Rousse'

Domaine de la Mordorée 0.75l

20

70

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

We proeven een 2009 die nog volop in leven is. Het laat het grote potentieel zien van deze wijn. Een prachtige lirac gemaakt van grenache en syrah, opgevoed op inoxtanks. Een fijn parfum van bosaardbeitjes, pruimen, mineralen en viooltjes. Mooi gul in de mond, fruitig en gekruid, met zachte tanninen en een lange, zuivere afdronk.

Schenkadvies

Nu tot 2026, 16-18°C

Wijn-spijs advies

Reebok met duxcelles van paddenstoel, crème van bataat en saus van de ree.

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Lirac

Biologische certificering

Biologisch gecertificeerd

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14,5%

Druivenrassen

Grenache noir/garnacha tinto (blauw), syrah/shiraz (blauw)

Domeininformatie

Domaine de la Mordorée

In Tavel, gelegen tussen Châteauneuf-du-Pape en Avignon, gescheiden door de Rhône, ligt het familiedomein Domaine de la Mordorée. Door Robert Parker opgenomen in zijn boek over de beste wijndomeinen ter wereld. Na het overlijden van wijnmaker Christophe Delorme nam zijn dochter Ambre, geholpen door haar moeder, in 2016 zijn levenswerk over. Een hele grote uitdaging om zo’n klus aan te gaan zonder de bezielende leiding van Christophe, maar de wil was zo groot, dat het haar is gelukt. Ambre lijkt over dezelfde bijzondere kwaliteiten te beschikken als haar vader. De wijnen zijn mede hierdoor nog even geweldig als voorheen, getuige ook de zeer hoge scores in de internationale wijnpers. De werkwijze is biologisch-dynamisch, maar vooral de passie voor het vak leidt tot unieke wijnen, vol karakter.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven