Lirac blanc 'Luc Pélaquié'
Lirac blanc 'Luc Pélaquié'

2022 Lirac blanc 'Luc Pélaquié'

Domaine Pélaquié 0.75l

16

90

per fles


Proefnotitie

Proefnotitie

In 2022 had Luc weinig last van de vorst. Voor deze topcuvée wordt een selectie van de beste druiven clairette, grenache blanc, marsanne en viognier apart geoogst, gevini­fieerd en opgevoed op eiken vaten van 500 liter. Tonen van acacia en wit fruit, rijk en getoast, maar tegelijkertijd fris en bloemig.

Schenkadvies

Nu tot 2027, 8-10°C

Wijn-spijs advies

Lekker bij een forel met amandeltjes, gevulde zalmfilet en gevogelte.

Details

Streek

Rhône

Herkomst

Côtes du Rhône-Villages Laudun

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

14%

Druivenrassen

Clairette (wit), grenache blanc/garnacha blanca (wit), marsanne (wit), viognier (wit)

Domeininformatie

Domaine Pélaquié

Aan de rand van het dorpje Saint-Victor-la-Coste ligt het wijndomein van de gepassioneerde en ambitieuze wijnmaker Luc Pélaquié. Al sinds de 16e eeuw maakt de familie Pélaquié hier wijn. Verkocht Luc twintig jaar geleden een groot deel van de oogst nog aan bekende handelshuizen, zoals bijvoorbeeld Guigal, al geruime tijd heeft hij zijn eigen ‘mise en bouteille’ en vinden zijn wijnen gretig aftrek in diverse landen. In totaal bezit hij ruim 90 hectare wijngaard verdeeld over verschillende appellations, zoals Laudun, Lirac, Tavel en Côtes du Rhône. Het terroir is wisselend steenachtig, kalkrijk en met een mengsel van klei en zand. In de loop der jaren heeft Pélaquié zijn wijngaarden en kelder verder geoptimaliseerd. Zijn wijnen behoren dan ook tot de beste van de streek.

Regioinformatie

Rhône

De langgerekte Rhônestreek kan worden verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk wijnbouwgebied. Het noordelijk deel begint net ten zuiden van de stad Lyon en eindigt bij Valence. Het zuidelijke deel begint ten zuiden van de stad Vienne en loopt door tot Avignon. Het noordelijke deel wordt gekenmerkt door steile hellingen met wijnstokken op een granietachtige bodem, vlak langs de rivier de Rhône. Rode wijnen worden hier gemaakt van syrah, witte wijnen van marsanne, roussanne en viognier (de laatste voor de beroemde appellaties Condrieu en Château Grillet). Het zijn bijna allemaal zeer onderscheidende wijnen van ongekend niveau met als summum de rode en witte Hermitage afkomstig van een markante heuvel bij het stadje Tain l’Hermitage. In het zuidelijke deel wordt het landschap schraler. De beruchte mistralwind heeft hier vrij spel. Hier worden zowel eenvoudige wijnen als kwaliteitswijnen geproduceerd van een keur aan druivenrassen. De belangrijkste zijn voor rood en rosé: grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. Voor wit zijn dat marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc en clairette. Ook worden hier ‘vins doux naturels’ (zoete wijnen) geproduceerd. De meest bekende wijnen van het zuidelijke deel zijn onder meer châteauneuf-du-pape, gigondas, tavel, vacqueyras en cairanne.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven