Il Crutin - Langhe Nebbiolo
Il Crutin - Langhe Nebbiolo
Alle wijnen

2020 Il Crutin - Langhe Nebbiolo

Giovanni Manzone 0.75l

20.90

18

50

per fles bij 6 flessen,
19,25 per fles

‘Il Crutin’, het perceel waar deze druiven worden geoogst, bevindt zich in het hart van Gramolere (MGA). De druiven krijgen een lange hangtijd voor een perfecte rijpheid. Ze krijgen een iets kortere weking en opvoeding om het karakter van de wijn toegankelijk te houden.

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

‘Il Crutin’, het perceel waar deze druiven worden geoogst, bevindt zich in het hart van Gramolere (MGA). De druiven krijgen een lange hangtijd voor een perfecte rijpheid. Ze krijgen een iets kortere weking en opvoeding om het karakter van de wijn toegankelijk te houden.

Proefnotitie

Expressief en kruidig met donker fruit, zwarte peper, sinaasappelschil en een zwoele structuur.

Schenkadvies

Nu tot 2027, 16-18°C

Details

Streek

Piemonte

Herkomst

Langhe

Kleur / Soort

Rode wijn

Wijn karakter

Krachtig rood

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13,5%

Druivenras

Nebbiolo/spanna/chiavennasca (blauw)

Domeininformatie

Giovanni Manzone

Azienda Agricola Manzone is een echt familiebedrijf. Giovanni en zijn vrouw Rita worden bijgestaan door hun drie kinderen en ondertussen ook hun gezinnen. Zoon Mauro heeft oenologie gestudeerd en dochter Mirella voedseltechnologie. Sinds kort werkt ook de oudste dochter Patrizia in het familiebedrijf, zij heeft accountancy en theolo- gie gestudeerd. Het bedrijf bestaat al meer dan honderd jaar en het is, net als Giovanni zelf, ver­noemd naar Giovanni’s opa. De familie Manzone bezit 13,5 hectare grond, waarvan 7 hectare is beplant met wijnstokken. Alle wijngaarden liggen binnen de DOCG Barolo. Ze bezitten grond in beroemde cru’s als Castelletto en Gramolere. Deze cru’s hebben hun eigen beschermde herkomstbenaming; Menzioni Geografiche Aggiuntive (MGA).Wijngaarden binnen deze cru’s kunnen verschil­lende bodemsamenstellingen en exposities hebben waardoor ze weer eigen benamingen krijgen. Naast de beroemde nebbiolo staan er ook de typisch Piemontese blauwe barbera en dolcetto aangeplant. Met veel zorg hebben ze veel van hun wijngaarden in de jaren tachtig van de vorige eeuw herbeplant en de juiste druivenrassen op de juiste plek gezet. Een tijdrovende en heel kostbare investering, waar ze nu de vruchten van plukken. Een van de spe­cialiteiten van de familie Manzone is hun rossese bianco, een bijna uitgestorven witte druif. Giovan­ni had voor de herbeplanting stekken genomen van de beste oude stokken die het domein bezat. Met hulp van de universiteit van Turijn staan er nu enkele kleine percelen in Castelletto en Gramolere met deze bijzondere druif aangeplant, waarvan Giovanni een spannende droge witte wijn maakt. Ondertussen heeft de druif ook de erkenning van het Ministerie van Landbouw gekregen als een van de toegestane druivenrassen voor de DOC Langhe.

Regioinformatie

Piemonte

In het noordwesten van Italië ligt Piëmont, met als belangrijkste stad Turijn. Piemonte, letterlijk ‘aan de voet van de berg’, wordt in het noorden bij het Aostadal omringd door Alpenreuzen, die een natuurlijke bescherming bieden. Hoewel ook hier wat wijnbouw voorkomt, presteert vooral de wijnstok ten zuiden van de rivier de Po optimaal. Microklimaatjes ontstaan in dit deel van Piëmont heel gemakkelijk en vormen samen met de unieke bodem een ideale plek voor het maken van topwijnen. In het gebied valt ongeveer dezelfde hoeveelheid neerslag als in Bordeaux. Uit Piëmont komen de beroemde en kostbare barolo en barbaresco, krachtige wijnen gemaakt van de nebbiolodruif. Het zijn ideale bewaarwijnen die, eenmaal gerijpt, een roestige kleur hebben en bijna fluweelachtig zacht kunnen worden. Ook de barbera is hier veel aangeplant en levert steeds vaker kwaliteitswijnen op, gemaakt op traditionele Bordelaise wijze. De minder verspreide dolcetto geeft een frisse elegante wijn met een laag tanninegehalte, de wijn kan zich goed kan meten met beaujolaiswijnen. Voor wit is de fris-zoete, licht mousserende Moscato d’Asti wereldberoemd. Lokale witte variëteiten als arneis en cortese zijn minder bekend, maar geven heel karakteristieke en vaak interessante wijnen.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven