C de Sec - Bordeaux blanc
C de Sec - Bordeaux blanc
Alle wijnen

2019 C de Sec - Bordeaux blanc

Château Closiot 0.75l

23

40

per fles

In zijn wijngaard in Barsac wil Guffens perfecte edele rot voor de zoete wijn. Hij laat hiervoor slechts enkele trossen per plant hangen. De rest oogst hij in verschillende rondgangen met optimale rijpheid om een droge bordeaux van topniveau te maken. Sémillon op hout vergist en opgevoed. Pure klasse!

Lees verder

Proefnotitie

Vinificatie

In zijn wijngaard in Barsac wil Guffens perfecte edele rot voor de zoete wijn. Hij laat hiervoor slechts enkele trossen per plant hangen. De rest oogst hij in verschillende rondgangen met optimale rijpheid om een droge bordeaux van topniveau te maken. Sémillon op hout vergist en opgevoed. Pure klasse!

Proefnotitie

Sémillon heeft een lagere zuurgraad dan sau­vignon, maar bezit veel structuur en daarmee een mooi bewaarpotentieel. De 2019 laat zich kenmerken door enerzijds een filmende, sappige structuur, anderzijds een energieke frisheid en elegantie. Tonen van bijenwas, abrikoos, citrusfruit en wat brioche. Mooi harmonieus.

Schenkadvies

Nu tot 2027, 10-12°C

Wijn-spijs advies

Kreeft gegratineerd met lardo di colonata met verse pasta en een verjus saus.

Details

Streek

Bordeaux

Herkomst

Bordeaux

Kleur / Soort

Witte wijn

Wijn karakter

Rijk wit

Inhoud

0.75l

Alcohol %

13%

Druivenras

Sémillon/semillon (wit)

Domeininformatie

Château Closiot

Jean-Marie Guffens is een fenomeen, een autodidact en op het gebied van wijn een alleskunner. Dat moet hem gedreven hebben om de oversteek van het oosten naar het westen te maken en vanuit de Bourgogne opeens in Bordeaux neer te strijken. Guffens is een groot fan van de wijnen in Bordeaux. Niet alleen van de grote rode wijnen, maar ook van de witte en met name de zoete wijnen uit Barsac en Sauternes. Al vindt hij dat de producenten in deze laatste gebieden grote kansen laten liggen. Toen hij dan ook de mogelijkheid kreeg om een heel groot terroir in Barsac te kopen (naast Château Doisy-Védrines en Château Climens), hapte hij toe. Guffens heeft hier niet alleen als doel om een geweldige Barsac te maken, maar tevens als ‘bijvangst’ enkele geweldige droge witte wijnen te produceren.

Regioinformatie

Bordeaux

Het gebied Bordeaux neemt gemiddeld een kwart van alle in Frankrijk geproduceerde appellationwijnen voor zijn rekening, jaarlijks worden er zo’n 900 miljoen flessen gevuld. Het gebied levert meer wijnen van topkwaliteit dan enig ander gebied op aarde. De wijnen zijn wereldwijd het meest gewild en er wordt het meest naar gevraagd en voor betaald. Het gebied is vernoemd naar de havenstad Bordeaux die centraal in de wijnregio ligt. Het gebied wordt opgedeeld door twee grote rivieren: de Dordogne en de Garonne. Beiden monden uit in de zeearm de Gironde. De rechteroever, het gebied ten noordoosten van de Dordogne, is vooral bekend door de herkomstgebieden Saint-Emilion en Pomerol. In het gebied op de westeroever (ten westen van de Gironde en Garonne) liggen de Médoc en Graves. Het gebied tussen de twee rivieren staat bekend om de AOP’s Entre-Deux-Mers en Bordeaux. De verschillende AOP’s maken ieder hun eigen stijl en type wijn. In de Bordeaux worden voornamelijk assemblages van meerdere druivenrassen gemaakt; de belangrijkste zijn merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Kostbare Bordeauxwijnen worden opgevoed op (nieuwe) eikenhouten vaten, de goedkopere wijnen krijgen deze opvoeding soms deels op hout en deels op tank, of in zijn geheel op tank. Ze kunnen hierdoor vaak al jong worden gedronken. Alle grote wijnen uit Bordeaux worden jaarlijks ‘en primeur’ gekocht, om vervolgens pas bezorgd te worden als de noodzakelijke opvoeding is voltooid. De reputatie van en het vertrouwen in de Bordeauxwijnen is dus onverminderd sterk: Bordeaux staat voor kwaliteit.

Reviews

Er zijn nog geen reviews beschikbaar over dit product.

Log in of maak een account aan om deze wijn te beoordelen. Wij zijn benieuwd naar uw review.

Alternatieven