De nieuwe oogstjaren van Tenuta San Guido zijn weer ‘en primeur’ beschikbaar gekomen.
Tenuta San Guido is haast synoniem met zijn icoonwijn Sassicaia. Het landgoed werd in 1921 aangekocht door Mario Incisa della Roquetta, die er in de jaren veertig de Sassicaia wijngaard met cabernet-sauvignonstokken aanplant. Jarenlang wordt de wijn alleen voor privégelegenheden geschonken en is het een goed bewaard geheim dat het stenige terroir van dit deel van Toscane – de Maremma – zo’n prachtige expressie van cabernet voorbrengt. Pas in 1971 zal de rest van de wijnwereld kennismaken met de wijn die we nu kennen als Sassicia. Tenuta San Guido verwerft een status aparte wanneer de eerste Super Tuscan, onder de naam Sassicaia, op de markt brengt. Deze 1968 vintage wordt bejubeld door de toentertijd vooraanstaande criticus Luigi Veronelli en in 1978 wordt Sassicaia 1972 in een blindproeverij onder leiding van Hugh Johnson verkozen tot beste cabernet ter wereld; een cultwijn is geboren. Die status wordt alleen maar verder uitgebouwd wanneer Sassicaia 1985 in 1991 de eerste Italiaanse wijn is die een perfecte score van 100/100 krijgt van Robert Parker. Later zullen ook jaargangen 2016 en 2021 de volle 100 punten ontvangen van Robert Parker’s Wine Advocate.
Tenuta San Guido ligt in zijn eigen beschermde herkomstbenaming Bolgheri Sassicaia, op slechts twaalf kilometer van de Tyrreense Zee. Het bestaat uit zo’n 2500 ha, waarvan slechts 120 ha aan wijngaarden. De rest van het landgoed bestaat uit beschermd natuurgebied, bossen en olijfboomgaarden. De wijngaarden zijn onderverdeeld in vele verschillende percelen, ieder met een eigen bodemstructuur, hoogte en ligging ten opzichte van de zon. Tenuta San Guido is eigendom van de familie Incisa della Rocchetta, inmiddels staat de derde generatie wijnmakers binnen de familie aan het roer. Eerder deze maand proefden we op Wine Paris de nieuwe jaargangen van Sassicaia, Guildalberto en Le Difese met Priscilla Incisa della Roquetta, waarvan we zoals ieder jaar weer zeer onder de indruk waren.
Met Priscilla bespraken we ook de ontwikkelingen op het domein en de bijzondere aandacht die er vanuit Tenuta San Guido de laatste jaren uitgaat naar Guidalberto. Er is veel geïnvesteerd in de ontwikkeling van Guidalberto en met resultaat: de kwaliteit is de laatste jaren omhoog geschoten door strengere selectie in de wijngaard en meer aandacht bij de vinificatie. Goed is om daarbij te vermelden dat Guidalberto en Le Difese nadrukkelijk geen tweede en derde wijn van het domein zijn, maar wijnen met een eigen identiteit. Ze hebben dan ook een compleet andere samenstelling dan Sasicaia, die voor 100% uit cabernet bestaat. Guidalberto is een assemblage op basis van cabernet-sauvignon en merlot. Het is een wijn die in zijn jeugd al goed toegankelijk is, maar ook een prachtig bewaarpotentieel heeft. Hoewel de wijnen onvergelijkbaar zijn, is in Guidalberto eenzelfde elegantie en finesse te vinden die zo kenmerkend is voor de meer gestructureerde Sassicaia. Voor de wijn worden net als bij Sassicaia druiven van eigen wijngaarden gebruikt. Le Difese is een wijn met een totaal ander karakter, een toegankelijke, op het fruit gemaakte assemblage van cabernet-sauvignon uit Bolgheri en sangiovese uit andere delen van Toscane. Eerder dan zijn twee grote broers een wijn voor alledag, maar dan wel een van een domein dat op topniveau opereert.
“We proefden op Wine Paris de nieuwe jaargangen met Priscilla Incisa della Roquetta”
De vraag naar de wijnen van Tenuta San Guido is de laatste jaren enorm toegenomen. Dit terwijl het aanbod juist is afgenomen. Hierdoor zien we ons al enige jaren genoodzaakt om de wijnen per allocatie onder de vele liefhebbers te verdelen. Dit houdt in dat zolang u de aan u toebedeelde flessen afneemt, u een beschermde status geniet voor het eerstvolgende nieuwe oogstjaar.