Grenache, officiele benaming garnacha tinta, is een Spaans druivenras dat vaak wordt geassembleerd maar steeds vaker op zichzelf staat. Kok, vinoloog en historicus Hilary Akkers geeft aan: ‘Vandaag moet je grenache juist absoluut kennen. Want behandel je plant en druiven met liefde en toewijding – en dat gebeurt steeds vaker –, dan krijg je iets geweldigs.’ Dit geeft ze vervolgens terecht aan met La Dula van Sandra Bravo.
Bij wijnen die ik voor dit artikel selecteerde, zit ook een rioja van 100 procent grenache en die blies mij van de sokken.
‘Neem een slok van de La Dula, garnachas de altura 2021, van wijnhuis Sierra de Toloño, en rust daalt op je neer. De kleur is helder maar diep paars, de geur krachtig en complex, met veel zwart fruit, specerijen en cederhout. Hij voelt romig in je mond en dan komt er een soepele, vitale, sappige wijn die aan pijnbomen onder een hete zon doet denken, cassis en bramen, met mooie frisheid en rijpe tannine. Zondoorstoofd én elegant.’
Lees het artikel nu in FD persoonlijk en bestel jaargang 2022 van Dula Garnachas de Altura eenvoudig hier.