Bezoekers van Proeven tussen de Stellingen afgelopen oktober hebben het al gezien: de verbouwing van ons kantoor is voltooid. Na een half jaar ‘kamperen’ zitten we eindelijk weer allemaal onder één dak, zoals het hoort. We zijn ontzettend blij met het resultaat: grote, open ruimtes met veel licht. Een inspirerende omgeving om onze klanten te helpen, bezoekers te ontvangen en Nederland te voorzien van de mooiste wijnen.
Valt de schoonheid van wijn in woorden te vatten? Jazeker. Daarom introduceren de Wijnacademie en SDEN in 2026 de Gert Crum Wijnschrijfprijs, vernoemd naar een van Nederlands beste en bekendste wijnschrijvers. Iedereen kan meedoen, van beginner tot professional. Het thema van de eerste editie is in de geest van Gert Crum: Bourgogne.
Xavier Kat: “Gert heeft vlak voor zijn overlijden nog te horen gekregen dat deze prijs in het leven geroepen zou worden, waar hij heel blij en dankbaar voor was. Als persoonlijk initiatiefnemer ben ik heel trots dat deze prijs nu een feit is.” Aanmelden kan tot 1 december 2025 via wijnprijs@wijnacademie.nl, inzendingen moeten binnen zijn vóór 1 maart 2026.
“Tjemig, deze wijn ruikt naar de autowerkplaats van mijn vader,” kreeg ik ooit eens te horen tijdens een proeverij. We proefden een riesling uit Australië. De proever in kwestie sloeg de spijker op zijn kop: goût de pétrole, oftewel de geur van petroleum in je wijn. Dat klinkt als een nachtmerrie voor sommige mensen, maar voor liefhebbers van riesling is het pure poëzie. Deze geur komt vooral voor in witte wijnen, met name oudere rieslings uit Duitsland, de Elzas of Australië. Het is te danken aan een stofje met de romantische naam 1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaphthaleen (TDN). Hoe ontstaat dit aroma dan precies? Dat heeft te maken met een combinatie van factoren: rijpheid, veel zonne-intensiteit, lage rendementen, waterstress en de leeftijd van de wijn. Liefhebbers ervaren het als een verfijnd aroma, een nobele ouderdom. Het kan echter ook te veel worden. Wat mij betreft mag een heel klein vleugje – zolang het maar in balans is. Dan geeft het extra spanning en complexiteit.”
Na vijfenveertig prachtige jaren sloot het iconische Restaurant Bouwkunde in Deventer eerder dit jaar zijn deuren. Eigenaren Heleen Boom en Pieter van de Pavoordt kijken terug op een tijd vol culinaire hoogtepunten en dierbare herinneringen. Om de nalatenschap van Bouwkunde te vieren, deelt Heleen in dit nummer enkele van hun mooiste recepten: een greatest hits van memorabele gerechten die culinair Nederland jarenlang smaak gaven. U vindt ze op de wijn-spijspagina’s (pag. 26–39), bereid en prachtig vastgelegd door Anne-Ruth Dekker. Per gerecht koos Heleen haar favoriete Okhuysenwijn. Gelukkig hoeven we Heleen nog niet helemaal te missen. Ze blijft actief in de Nederlandse wijnwereld, onder andere als voorzitter van het Gilde van Sommeliers.
0.75l
7 grand cru’s in één glas. Vinous bekroonde de 2024 7 Terroirs van Gut Hermannsberg met maar liefst 93 punten, een uitzonderlijke score in deze prijsklasse. We spraken Achim Kirchner tijdens Proeven tussen de Stellingen: “Zo’n score is fantastisch natuurlijk. Dit soort wijnen heeft eigenlijk vijf jaar nodig om tot volle wasdom te komen, maar hij is nu al zó lekker... dan snap ik dat mensen daar niet van af kunnen blijven!”
Keldermeester Gut Hermannsberg
per fles bij 6 flessen, 20.50 18.95 per fles
Perswijn heeft de finalisten bekendgemaakt van het Wijnconcours Beste 101 wijnen van 2025. Okhuysen staat maar liefst zeven keer in de finale! De winnaars worden bekendgemaakt in Perswijn #8, die in week 49 verschijnt. We mogen wel alvast verklappen om welke wijnen het gaat:
0.75l
per fles
bij 6
flessen,
17.10
15.95
per fles
0.75l
per fles
bij 6
flessen,
8.10
7.60
per fles
0.75l
per fles
bij 6
flessen,
16.50
15.35
per fles
0.75l
per fles
bij 6
flessen,
26.95
24.95
per fles
Bestel vóór 12:00 op maandag 22 december om de wijnen met kerst in huis te hebben.
Ook in onze winkel in het centrum van Haarlem staan onze wijnadviseurs voor u klaar. De extra openingstijden vindt u op okhuysen.nl/winkel
Let op: op 25 en 26 december 2025 en 1, 2 en 5 januari 2026 zijn wij gesloten.