Alle blogs

Voor u weggelegd: rode grenache

Door Max Funcke, 2 september 2022

Aan beide kanten van de Pyreneeën wordt grenache verbouwd. Deze druif belichaamt de essentie van de mediterrane wijncultuur.

Zoveel druivenrassen, zoveel voorkeuren. Pinot noir, bijvoorbeeld, heeft een dunne schil en kan daarom niet zo goed tegen warmte. Cabernet-sauvignon is een late rijper en heeft daarom behoefte aan een plek waar de zomer wat langer duurt. Als gevolg van al die voorkeuren zijn sommige druivenrassen bijna synoniem geworden voor een herkomstgebied of een klimaatzone.

 

Grenache noir, in thuisland Spanje bekend als garnacha tinta, is de ultieme mediterraanse wijndruif. Hij is goed bestand tegen warmte en droogte en is dol op een lang rijpingsseizoen, waarbij hij veel suikers opbouwt. In het zuiden van Frankrijk en het noorden van Spanje zijn de omstandigheden dus perfect om grenache te verbouwen. De wijnen die deze druif oplevert hebben vaak intense smaken van gestoofd bosfruit en wilde kruiden zoals tijm, oregano en rozemarijn. Ze zijn veelal te herkennen aan een donkere kleur en een fluweelachtige structuur. Grenache heeft zelden de ferme tanninen van een cabernet-sauvignon of een nebbiolo, maar kan dankzij zijn kracht vaak heel mooi rijpen.


Deze kracht dankt grenache voor een groot deel aan een speciale eigenschap: omdat grenache-stokken resistent zijn tegen droogte, hitte en ziekten kunnen ze heel oud worden. Stokken van zeventig jaar of ouder zijn geen uitzondering, en worden door de wijnboer gekoesterd. 

Stokken van zeventig jaar of ouder zijn geen uitzondering en worden door de wijnboer gekoesterd

Oude stokken produceren minder druiven, maar het sap dat die druiven voortbrengen heeft relatief meer smaak en concentratie. Een producent die er voor kiest om met oude stokken (‘vieilles vignes’ in Frans, ‘cepas viejas’ in het Spaans) te werken, verkiest nadrukkelijk kwaliteit boven kwantiteit.

 

Met het oog op klimaatverandering wordt er op veel plaatsen gekeken naar nieuwe druiven die de in toenemende mate warmere omstandigheden aankunnen. Grenache is echter zo robuust, en zijn wijnen zo geliefd, dat zijn plek aan het wijnfirmament nog lang verzekerd lijkt. En dat is toch wel een opluchting. Misschien zullen we hem straks zelfs ook in meer noordelijke gebieden aantreffen.Wist je dat de grenachedruif ook heel geliefd is voor het maken van rosé? Denk maar aan die verleidelijke zachtroze Provence rosé.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod