Alle blogs

Tante uit Marokko

Door Janny van der Heijden, 25 February 2022

Een wijn uit Marokko? Misschien niet direct de meest voor de hand liggende keuze, wanneer je een verrassende rode wijn zoekt voor bij een hoofdgerech

Een beetje een gok ook, om een relatief onbekende wijn te schenken aan vrienden, maar wetend dat het wijnliefhebbers zijn die graag iets nieuws proberen, durfde ik die keuze aan. En eerlijk is eerlijk, een écht blinde gok was de fles Tandem niet. Ik ben vaker in Marokko geweest en kende daardoor Domaine des Ouled Thaleb, de oudste wijngaard van Marokko, inmiddels onderdeel van het wijnhuis Thalvin.

 

Ondanks het feit dat Marokko geen lange traditie van wijndrinken heeft, is de wijnbouw ter plekke al zo’n tweeduizend jaar oud. Wijngaarden kwamen en verdwenen, maar aan het einde van de negentiende eeuw weken een groot aantal door phylloxera geplaagde Franse wijnmakers uit naar Marokko. Ze bliezen de wijncultuur nieuw leven in, voornamelijk om Franse wijnen mee te versterken. Al snel bleek dat het plateau tussen Casablanca en Rabat vrij ideale omstandigheden bezat voor wijnbouw. Hier werden in 1923 de eerste wijnstokken van Domaine des Ouled Thaleb aangeplant. Maar de populariteit van wijn zakte midden jaren 50 van de vorige eeuw na de onafhankelijkheid van Marokko opnieuw in. Veel wijngaarden werden opnieuw omgeploegd. Maar de laatste decennia zijn er gelukkig grote sprongen gemaakt en samenwerkingen aangegaan, waardoor er weer mooie wijnen worden gecreëerd.

 

Ik serveerde de wijn bij een kruidig gemarineerde lamsrack

Janny van der Heijden

De Tandem-wijn waar ik voor koos is bijvoorbeeld het resultaat van zo’n bijzondere samenwerking. De sportieve, zeer ervaren en kundige wijnmaker Alain Graillot van het gelijknamige Domaine (Crozes Hermitage) kwam op een van zijn fietstochten de Franse oenoloog Jacques Poulain van het bedrijf Thalvin tegen. Die vertelde hem enthousiast over de bijzondere wijngaarden in West-Marokko ter hoogte van de plaats Rommani. Hij vermoedde dat de syrahdruif het daar goed zou doen. Toen Graillot uiteindelijk zelf eens poolshoogte kwam nemen, was hij verrast door de combinatie van de mooie bodem van klei en kalk die goed water kon vasthouden en niet te veel warmte af zou geven aan de druivenstokken. De hoogte (450 meter) en de invloed van de niet te ver af gelegen zee zorgde bovendien voor de nodige neerslag en afkoeling in de nacht. Uit het ontstane enthousiasme ontstond vervolgens niet alleen een advies over de aanleg van een nieuwe wijngaard, maar ook een actieve betrokkenheid bij het wijnmaken. Vandaar de naam Tandem, die niet alleen verwijst naar de gezamenlijke fietspassie maar vooral ook naar het samenwerken. Met als resultaat een dieprode krachtige wijn met een verleidelijk aroma van donker fruit en laurier.

 

Waar ik hem bij serveerde? Bij kruidig gemarineerd lamsrack om de Marokkaanse roots te eren; als eerbetoon aan de Franse wijnmaker gaf ik er een mix van groene asperges, doperwtjes en peulen bij en een aardappel-truffelgratin. Sterke, uitgesproken smaken die de wijn prima bleek aan te kunnen. Experiment geslaagd. Serveer de wijn overigens niet te warm, bij voorkeur zo ergens rond de 16 graden. Mij beviel de wijn zo goed dat ik binnenkort nog eens een fles Tandem opentrek bij een kruidige couscous met verschillende soorten gebakken en gegrilde paddenstoelen.

 

En nog een tip. Deze regio in Marokko is ook toeristisch interessant. Het Fès-Meknes-gebied verbindt deze twee keizerlijke steden, die beide meer dan dertien eeuwen Marokkaanse geschiedenis koesteren. Fès herbergt de oudste medina van Marokko. Meknes ontvouwt haar schoonheid niet alleen binnen de oude stad – niet ver erbuiten ligt een prachtig gebergte waar ‘s winters zelfs geskied wordt. En bezoek ook vooral Domaine des Ouled Thaleb, waar je heerlijk – Frans – kunt lunchen in de prachtige tuin van het Ryad du vigneron.


Gemarineerde lamsrack
Snijd van een lamsrack mooie koteletjes. Marineer ze in een mix van olijfolie, knoflook, vers gehakte groene kruiden (peterselie, munt, koriander), fijngewreven chilipeper, gemalen korianderzaad (ketoembar) en een mespunt gemalen komijn (djinten). Bak de koteletjes slechts 1,5 minuut per kant. Meng voor de truffelaardappelgratin een flinke eetlepel truffeltapenade door de room/melk van het klassieke recept, dat geeft de gratin net die lekkere
oempff.


Janny van der Heijden is culinair recensent en tv-persoonlijkheid. Ze schreef talloze gastronomische columns en verschillende kookboeken. Bij het grote publiek brak zij door als jurylid van Heel Holland Bakt.

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod