Alle blogs

Spanje is niet te stoppen

Door Xavier Kat, 2 november 2023

De drive en dynamiek die de Spaanse wijnmakers vandaag de dag tentoonspreiden, is aanstekelijk. Je voelt de energie wanneer je door de wijngebieden rijdt, in wijnkelders rondloopt en met de mensen praat.

Niet alleen ter plaatse trouwens, maar ook op een wijnbeurs als Prowein in Düsseldorf bijvoorbeeld. In sommige hallen zitten de wijnboeren vanachter hun proefbarretjes op klanten te wachten, maar niet in de Spaanse gangpaden – daar bruist het. De stands worden druk bezocht, en er is veel uitwisseling tussen de producenten onderling. Men is geïnteresseerd in elkaars manier van werken en er wordt volop inspiratie getankt. Haalden Franse wijnboeren enkele jaren geleden nog hun neus op voor het wijnland Spanje, inmiddels weten de oplettenden onder hen wel beter; in Spanje gebeurt het. Natuurlijk, de goedkope bulkwijnen bestaan nog steeds en ook de met eikenhout doordrenkte rode wijnen zijn hier en daar nog wel te vinden, maar daaromheen gebeuren er vooral heel veel spannende dingen.

Het wijnmaken verplaatst zich van de kelder naar de wijngaard

Xavier Kat

En dat geldt eigenlijk voor heel Spanje. Traditionele gebieden als Rioja en Ribera del Duero vinden zichzelf opnieuw uit. De lange houtopvoedingen om crianza’s, reserva’s en gran reserva’s te maken worden losgelaten. Het wijnmaken verplaatst zich van de kelder naar de wijngaard. Men zoekt naar expressie van het terroir, naar elegantie en frisheid. Naast de klassieke gebieden zijn er een heleboel opkomende streken. De bekendste wijnregio van het autonome Galicië, Rias Baixas, heeft met zijn geliefde albariñodruif de laatste jaren veel bekende wijnmakers aangetrokken. De kwaliteit is met hun komst niet alleen gestegen, maar er is ook volop geëxperimenteerd met nieuwe (en soms juist traditionele) wijnmaakmethodes. Ook neemt de aandacht voor de rode wijnen hier flink toe. Als positieve bijvangst hebben nabijgelegen regio’s als Ribeiro, Bierzo en Valdeorras een mooie ontwikkeling Het wijnmaken verplaatst zich van de kelder naar de wijngaard doorgemaakt en zijn langzaam uit de schaduw van Rias Baixas gekropen.

 

Boeiende autochtone druivenrassen winnen hier aan populariteit en jonge wijnboeren hebben alle vrijheid om er hun stempel op te drukken. En wat in Galicië gebeurt, zien we ook in centraal Spanje, aan de oostkust, in het zuiden en op de Spaanse eilanden. Wijnland Spanje bloeit dus verder op en er is ook steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Enig nadeel van alle ontwikkelingen is wellicht dat het voor een importeur nog nauwelijks is bij te houden. Zoveel mooie tips komen tot ons, zoveel prachtige wijnen verschijnen er op onze proeftafel. Maar helaas kunnen we niet met alles en iedereen in zee gaan. Toch gingen we onlangs een nieuwe samenwerking in Ribera del Duero aan. Het huis Magna Vides is een prachtig voorbeeld van wat deze streek tegenwoordig aan kwaliteit te bieden heeft. In één woord: spectaculair!

Alle wijnen

Bekijk het hele wijnaanbod